Ugrás a tartalomra

Vajdasági Magyar Ünnepi Játékok (videó)

2016.10.01
20:25
Ma megkezdődött a vajdasági magyarság egyik legnagyobb kulturális seregszemléje
Ma megkezdődött a vajdasági magyarság egyik legnagyobb kulturális seregszemléje. Ma nyitották meg a Vajdasági Magyar Ünnepi Játékokat a palicsi Vigadóban. Az esemény fontos feladata a szórványmagyarság összetartása. Az ünnepi játékokra kértek áldást ökomenikus istentisztelet keretében a vajdasági magyarság egyik legjelentősebb kulturális rendezvénysorozatának megnyitóján szombaton Palicson. A Játékok főszervezője a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség. Dudás Károly, a szervezet elnöke elmondta, hogy az idei megnyitón a szórványmagyarságé volt a főszerep. „Mi tudjuk, hogy az végeken nem egyszerű az élet, de ugyanakkor azt is tudjuk és ez a legfontosabb, hogy a szórványban is nagyszerű értékek teremtődnek. Mi ezeket az értékeket hozzuk el a tömbbe.” Pirityiné Szabó Judit, a magyar Nemzetpolitikai Államtitkárság főosztályvezetője Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár szavait tolmácsolta. „Palicson ma együtt ünnepel megannyi magyar. Fellépni és találkozni jöttek a bácskaiak mellett Bánságból, itt vannak a tömb és a szórványfalvak magyarjai, a katolikus, a református és az evangélikus testvéreink egyaránt, Bácskertestől Fehértemplomig. Külön öröm számomra, hogy az al-dunai bukovinai székelység is jelen tud lenni.”



Hajnal Jenő, az MNT elnöke a Vajdasági Magyar Ünnepi Játékok magyarságmegőrző erejét méltatta és elmondta, hogy a palicsi rendezvénynek két apropója is van. „Az egyik, hogy megkülönböztetett figyelmet fordítunk a végekre, szórványközösségünk közösségi és művelődési életére, a másik, hogy holnap az egész nemzetünk sorsát és jövőjét befolyásoló népszavazás lesz.” A Vajdasági Magyar Ünnepi Játékok megnyitója sokszínű és tartalmas kulturális műsorral zárult. Az ünnepi műsorban a szórványtelepülések művészei léptek fel.
MNT
Hajnal Jenő
ünnepim játékok

Kapcsolódó tartalmak

Most

14:52, Frissítve: 16:53

Népszerűek a palicsi programok

Május másodikán is több ezren látogattak Palicsra, habár a borongós időjárás miatt nem volt akkora tömeg mint előző nap, amikor mintegy 40 ezer ember fordult meg a tóparton.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.