Ugrás a tartalomra

A vajdasági magyarok válságos korszakáról szóló könyvet mutattak be Óbecsén

2019.03.02
09:59
2019.03.02
18:04
Forrás
Pannon RTV
Az óbecsei Than Emlékházban mutatták be tegnap este a Losoncz Márk és Rácz Krisztina által szerkesztett A vajdasági magyarok politikai eszmetörténete és önszerveződése című könyvet.

A kötet a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közösségének megalakulásától az Ideiglenes Magyar Nemzeti Tanács létrejöttéig tartó korszakot térképezi fel.

A vajdasági magyarok a 90-es években rendkívüli körülmények között kezdtek a politikai önszerveződéshez – egy kutatócsoport arra vállalkozott, hogy könyvbe foglalja a válságos időszakot.

Losoncz Márk, szerkesztő: „A csoport tagjai antropológusok, történészek, irodalmárók, filozófusok, politológusok stb. A kötet, ha nem is fogja át minden aspektusát az évtizednek, talán elmondhatjuk, hogy aki ezt a kötet végigtanulmányozza, igencsak részleteiben fogja látni ezt a kort.”

A kötet a Magyar Tudományos Akadémia Domus Alapítványának a támogatásával a L'Harmattan Kiadó gondozásában jelent meg. Még az idén megjelenik a könyv folytatása is.

Tóth Szilárd János, politológus: „A második része, ami készül, az 1945 és 1989 közötti vajdasági magyar politika történetét fogja feldolgozni, nagyjából ugyanez a kutatócsoport írja.”

A könyvbemutatót a Than Fivérek Értelmiségi Kör Ifjúsági Mozgalma szervezte.

Óbecse
Than Emlékház

Kapcsolódó tartalmak

Most

09:06, Frissítve: 09:14

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.
07:36

Pénteken lesz hűvösebb

Május második napján, csütörtökön változóan felhős égboltra számíthatunk. Változékony idő lesz, elszórtan esővel, zivatarral.
20:09, Frissítve: 20:32

A kormányprogramról vitázik a parlament

Miloš Vučević kormányalakító több mint három órán keresztül ismertette expozéját. Ezt követően megkezdődött a vita a köztársasági képviselőházban a kormányprogramról.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.