Ugrás a tartalomra

Változatos programok lesznek a Kutatók éjszakáján

2018.09.28
21:53
Forrás
Pannon RTV
Pénteken több városban is megszervezik a Kutatók éjszakáját Szerbiában. Az esemény a tudományt és a tanulást népszerűsíti szórakoztató programokkal.

Újvidéken több helyszínen várják az érdeklődőket: lesznek kiállítások, előadások, műhelymunkák. Óbecsén a Than Mór Emlékházban látványos kísérleteket mutatnak be, valamint azt is megtudhatják az érdeklődők, hogyan néztek ki régen a gyógyszertárak.

Szabadkán több általános iskolában várják a látogatókat, ahol akár csuhébabát, vagy pókokat is készíthetnek. De a középiskolák, és a helyi egyetemi karok is készülnek előadásokkal, kísérletekkel. A Városi Múzeumban egyebek mellett a jégkorszak óriásait tekinthetjük meg. A részletes program a nocistrazivaca.rs oldalon található.

Szabadkán a Városi Múzeum is megnyitotta kapuit a kutatók számára. Egyebek mellett a jégkorszak óriásait tekinthetjük meg. Három kiállítást látogathatnak este 10 óráig az érdeklődők: a Vajdasági Magyar Képtár 1830-1930, a Vojnich Oszkár 1864-1914 és a Kiskunhalas csodája: a csipke című tárlatokat. Foglalkozásokat is szerveztek, 16 és 18 óra között például a csipkekészítéssel lehetett ismerkedni.

A Halasi Csipke Alapítvány munkatársai az 1902-ben Dékány Árpád által megálmodott világhírű halasi csipkét hozták el Szabadkára. A fehér aranynak is nevezett halasi csipke 60 fajta öltéstechnikával készül, légies varrással. A halasi csipke a születéstől a halálig bármilyen alkalomra ajándékozható - mondta Palkovicsné Gangl Mária, a Halasi Csipke Alapítvány munkatársa.

Palkovicsné Gangl Mária, szakmunkatárs, Halasi Csipke Közalapítvány: „A kutatók éjszakája alkalmából tárlatvezetést tartunk, a gyerekeknek pedig játszóházat tartunk. A felnőtteknek a tárlatvezetésen belül a halasi csipkének a rejtelmeit mutatjuk be, hogyan varrják, hogyan kontírozzák, öltik és hány fajta öltéstechnikát alkalmazunk. Ez egy IPA-pályázat, és ez alapján a Magyarország és Szerbia közötti kapcsolatokat ápoljuk.”

kutatók éjszakája
Szabadka
Halasi csipke

Most

20:05, Frissítve: 20:17

Verstappen nyerte a sprintfutamot

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull holland versenyzője nyerte a Forma-1-es Miami Nagydíj szombati sprintfutamát.
19:37, Frissítve: 20:02

Egyre népszerűbb a népművészet az ifjúság körében

Több mint 300 gyermekkel tartották meg a XIII. Dunán innen, Tiszán túl elnevezésű Kárpát-medencei ifjúsági népművészeti tehetségkutató verseny délvidéki elődöntőjét Horgoson. Az eseményt a Bartók Béla Magyar Művelődési Egyesület szervezte meg.
18:52, Frissítve: 19:00

Komoly büntetés a fürdőruhában szaladgálásért

Komoly büntetéssel számolhat az, aki idén nyáron fürdőruhában sétálgat Tivat utcáin. A montenegrói város ugyanis megelégelte azt, hogy a belvárosban egy szál bikiniben vagy fürdőnadrágban járkálnak a turisták.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.