Ugrás a tartalomra

Várady Tibor könyvbemutatója Topolyán

2022.03.04
14:54
2022.03.04
16:57
Forrás
Pannon RTV
Várady Tibor Népellenes mosoly című kötetét mutatták be csütörtök este a topolyai Juhász Erzsébet Könyvtár padlástermében. A szerzővel Virág Gábor, a Fórum Könyvkiadó Intézet igazgatója beszélgetett.

Várady Tibornak ez a negyedik olyan kötete, amelynek alapjául családja több mint 120 éven át működő ügyvédi irodájának periratai szolgáltak. A dokumentumokból egy következő könyv is kiadásra kerül hamarosan, amely Kiss Ernő aradi vértanú dédunokájának pereit dolgozza fel, árulta el a szerző. A Népellenes mosoly című kötetének történetei a második világháború alatt és után játszódnak főként Bánátban, de kiterjednek Bácskára is. A történetek a háború okozta abszurditást mutatják be és hogy hogyan tud ezeken a jog felülkerekedni.

Várady Tibor kiemelte: „A háború után a fasiszta keresés nagyobb volt, lendületesebb, mint az igazságkeresés. Persze minden ok meg volt arra, hogy az ember antifasiszta legyen, de arra már kevésbé, hogy valakit azzal vádoljon, hogy fasiszta származású kocákat tart az udvarában. Na most, az abszurditás teret nyert, nem először és nem utoljára a történelemben. Mi köze az irodalomhoz? Én valamiképpen úgy látom, hogy ezek a történetek, melyeknél annak idején az volt a lényeg, hogy az ügyvédi vagy ügyészi érvek nyernek, most valamiképpen irodalommá alakultak.”

Várady Tibor
Népellenes mosoly

Most

20:05, Frissítve: 20:17

Verstappen nyerte a sprintfutamot

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull holland versenyzője nyerte a Forma-1-es Miami Nagydíj szombati sprintfutamát.
19:37, Frissítve: 20:02

Egyre népszerűbb a népművészet az ifjúság körében

Több mint 300 gyermekkel tartották meg a XIII. Dunán innen, Tiszán túl elnevezésű Kárpát-medencei ifjúsági népművészeti tehetségkutató verseny délvidéki elődöntőjét Horgoson. Az eseményt a Bartók Béla Magyar Művelődési Egyesület szervezte meg.
18:52, Frissítve: 19:00

Komoly büntetés a fürdőruhában szaladgálásért

Komoly büntetéssel számolhat az, aki idén nyáron fürdőruhában sétálgat Tivat utcáin. A montenegrói város ugyanis megelégelte azt, hogy a belvárosban egy szál bikiniben vagy fürdőnadrágban járkálnak a turisták.
18:07, Frissítve: 18:19

Újraéledt az asztalitenisz Oromon

A helyi közösség és a vállalatok támogatásával az elkövetkező időszakban a régi iskola épületében mindennap lehetőség adódik a helyieknek arra, hogy kipróbálhassák, megtanulhassák ezt a sportágat, vagy épp versenyeket szervezzenek.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.