Ugrás a tartalomra

Véget ért a XVI. Vajdasági Magyar Drámaíró Verseny (videó)

2017.01.22
11:29
Három drámaíró és három rendező versenyzett a 16
Három drámaíró és három rendező versenyzett a 16. Vajdasági Magyar Drámaíró versenyen. Az idén a szakmabeliek kerültek előtérbe, ugyanis Varga Tamás, Ferenc Judit és Kucsov Borisz írt, a drámákat pedig Mezei Kinga, Puskás Zoltán és Olivera Djordjević vitte színre. A zsűri döntése alapján Puskás Zoltán rendező, valamint Kucsov Borisz drámaíró érdemelte ki az elismeréseket. A rendezvény egyben az Újvidéki Színház születésnapi esemény-sorozatának bevezetője is volt.



Tartalmában és műfajában is különbözők voltak a színdarabok, amelyeket 24 óra alatt kellett a rendezőknek színre vinni. A musical, továbbá a komédiának is nevezhető dráma, valamint az emberi fantáziát megindító darab közül kellett kiválasztani a legjobbat. A felkészülés a színészek számára, mint eddig is, nagy izgalommal járt. Pongó Gábor, színész, Újvidéki Színház: „Mi egy olyan egyveleget kaptunk, ami Csehov–mixnek mondható és megpróbáltunk maximálisan hűek maradni hozzá, viszont megpróbáltunk több humort is belevinni az előadásba.” dramairo vege ujvidek 3 A versenyen Kucsov Borisz a Csárdáskirálynő átiratával érdemelte ki a legjobb szerzőnek járó elismerést, Mezei Kinga pedig a darab színpadra állításáért a rendezők között harmadik lett. Mezei Kinga, színész, rendező: „Az én műfajom nem a musical, vagy nem a zenés műfajban vagyok otthon, és most kihúztam egy olyan drámát, ami zenés, egy Csárdáskirálynő átirat, egészen más dalokkal, ezzel barátkoztunk most, és izgalmas volt.” Varga Tamás drámája alapján Puskás Zoltán rendező egy fantáziadús, az utolsó jelenetig rejtelmes darabot vitt színre. Kiérdemelte a legjobb előadás elismerését. A rendező a saját koncepcióját építette rá a drámára. Puskás Zoltán, rendező, Újvidéki Színház: „Nagyon fantasztikus csoportom volt, köszönve a szerencsémnek is, hiszen nagy szerencsénk volt, hogy a kistermet kaptuk, ezért mindig több időnk van, nem kell megosztanunk a nagytermet, mi korán el is készültünk, de abból kifolyólag, hogy ilyen kiváltságos helyzetünk volt.” dramairo vege ujvidek 1 A zsűrit Táborosi Margaréta, Igor Burić és Balázs Áron alkotta. Balázs Áron, zsűritag, színész-tanársegéd, Színművészeti Akadémia, Újvidék: „Az ember több dologra odafigyel ilyenkor, a cselekmény, a szálak hogy futnak magában a drámában, milyen a kidolgozottság, milyen a párbeszéd, hogyan zajlanak le a párbeszédek, és hová jut ki az egész történet, itt egy csomó dolog nyomot hagyott alapban.” A drámaíró verseny az Újvidéki Színház születésnapi eseménysorozatának bevezetője is egyben. A díjátadó gálán a legkiemelkedőbb női és férfi szerepet is díjazták. Az évad legjobb férfi színésze Balázs Áron, a legjobb női szerepeket pedig Crnkovity Gabriella és Ferenc Ágota játszotta.
Újvidék
díjak
Vajdasági Magyar Drámaíró Verseny

Kapcsolódó tartalmak

Most

14:39, Frissítve: 16:36

Kollégium vagy lakás?

Az egyetemi hallgatóknak továbbtanulásuk során számos költséggel kell számolniuk, az egyik ilyen a lakhatási kiadás. Legtöbben a kollégiumot választják annak kedvező ára miatt, de túljelentkezés esetén marad a lakás bérlésének a lehetősége.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.