Ugrás a tartalomra

Versektől zengett Csóka

2023.10.21
15:13
2023.10.23
10:06
Forrás
Pannon RTV
Kilencedik alkalommal szervezték meg a Cs. Simon István Vers- és Prózamondó Találkozót. A rendezvényre 50 óvodás, általános és középiskolás tanuló jelentkezett.

A fiatal iskolások már nagyon várták, hogy felléphessenek. A legtöbb diák már nem először vett részt a vers és prózamondó találkozón. Többen is humoros verssel készültek.  

László Bianka, tanuló, Thurzó Lajos Általános Iskola, Zenta: „Szabó Palócz Attila, Az én elefántgyűjtő kis kosaram című verset adtam elő. Azért ezt a verset mondtam el, mert amikor otthon olvasgattam, akkor már kezdtem észrevenni, hogy ez egy kicsit vicces vers.”  

Sóti Luca már másodszor vesz részt a találkozón. Idén Bogdán József, Mezei Futrinka című versét mondta el:  

„- Elsős korom óta szavalok, nagyon szeretem a verseket.  

- Miért szereted a verseket, mit jelent ez számodra?  

- Nekem, nem is tudom úgy megfogalmazni. Igazából én a verseket egyszerűen csak szeretem. Nélkülük nem lennék ilyen.” 

A versenyt Cs. Simon István költőről nevezték el, aki a csókai Móra Ferenc Magyar Művelődési Egyesület alapító elnöke volt. A csókai Móra Ferenc Magyar Művelődési Egyesület székházában tartott rendezvényen elsősorban kisiskolások vettek részt. Minden szavaló elismerő oklevélben részesült.  

Sztipancsevity Dániel, tanuló, Petőfi Sándor Általános Iskola, Hajdújárás: „Csík Mónika, Az erdei nagy lepényevő bajnokság versét mondtam el. Azért ezt a verset, mert én azt gondoltam, hogy ez egy vicces kis vers, és nagyon tetszett nekem.” 

Kovács Dorka, tanuló, Thurzó Lajos Általános Iskola, Zenta: „Én Szabó Palócz Attilától, Az én könyvem című verset mondtam el, és azért választottam ezt, mert szerintem vicces. Nekem nagyon tetszik, hogy mindig eljöhetek ide, és kaphatok diplomákat.”

Az érdeklődés a verseny iránt állandó, ahol a résztvevőknek egyetlen kritériumot kell teljesíteniük: vajdasági írók és költők alkotásait kell előadni. Tóth Lívia, a találkozó szervezője kiemelte, évről évre újabb vajdasági magyar költőkkel bővül a fellépők repertoárja.  

Tóth Lívia, szervező, Cs. Simon István Vers- és Prózamondó Találkozó: „Például Csík Mónikát nagyon szeretik, ma is több vers elhangzott tőle. Terék Annát a nagyobbak szeretik, ő abszolút kedvenc, és Bogdán József, aki sajnos most hunyt el, az ő verseit is mondják. Cs. Simon István vagy a másik csókai hírességünk Fehér Kálmán, tőle is van már versmondó. Idén Szűcs Imre is nagyon népszerű. Annak is örülünk, hogy felfedeznek új költőket is. Amin én is meglepődtem, hogy Sisakos Fannitól is van egy csomó vers.”

A zsűrit idén Erdélyi Ilona, csókai nyugalmazott magyar nyelv és irodalom tanár, Dudás Károly, író, publicista és László Sándor színész alkották.

Cs. Simon István Vers- és Prózamondó Találkozó
Csóka
Tóth Lívia

Kapcsolódó tartalmak

Most

09:55, Frissítve: 13:24

Nagyszombat van

Ma van az ortodox nagyszombat, a keresztény gyász második napja a nagypéntek után. Jézus Krisztus keresztre feszítésének napjára emlékeznek a hívek, akik imában és csendben ünneplik a nagyszombatot.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.