Ugrás a tartalomra

Vigyázz, mit kívánsz!

2023.09.05
07:16
2023.09.05
16:45
Forrás
Pannon RTV
Alakváltó titokzatos lények, tündérek és koboldok. Egy sötét világot bemutató mese felnőtteknek. A kortárs angol írónő, Caryl Churchill Az Iglic című különleges színpadi szövegével kezdte az évadot a Szabadkai Népszínház Magyar Társulata.

Siflis Anna első rendezésével debütált Szabadkán. Anna bábrendezői szakon végzett, az Iglic csodavilága pedig teret adott a bábos megoldásoknak. A darab egy irreális világot képvisel, az Iglic a háttérből irányítja az eseményeket, ahonnét néha előbújik és igyekszik bűvkörébe vonni Lilyt és Josie-t, a két fiatal lánykát. A rendező azt mondja az Iglic ezer alakban van jelen az ember mindennapjaiban. 

Siflis Anna, rendező: „Nekem az első olvasatom az volt, hogy vannak pillanatok, amikor erőteljesen indokolatlanul leöntöd magad kora reggel kávéval, de úgy, hogy fogod a kezedben. Olyan, mintha valaki meglökött volna, és nem érted, hogy ez miért történt. Nekem az a vízióm, hogy ilyenkor valaki ott áll melletted, és ő az Iglic, aki megtréfál. Vagy, aki kihúzza a széket alólad, egy kicsit játszik veled, de sose tudod, hogy ez mennyire szélsőséges.” 

Színésznek és nézőnek nem kis kihívást, ugyanakkor hatalmas élményt is jelent a szöveg Hamvai Kornél parádés, szellemes fordításában.  

G. Erdélyi Hermina, színész, Szabadkai Népszínház Magyar Társulat: „Első körben meg kellett fejteni, tehát minden szójáték mögé szándékot és értelmezést kellett tenni a primer értelmezésen túl. Ez egy órákig tartó folyamat volt, amire emlékszem.” 

A történet szerint az Iglic teljesíti az ember minden kívánságát, csak nem lehet tudni, hogy mi lesz ennek a következménye. Az előadás a nagykorú nézők érdeklődését is felkeltheti a bábszínház iránt.

Siflis Anna
Szabadkai Népszínház Magyar Társulata
Az iglic
G. Erdélyi Hermina

Most

07:46, Frissítve: 07:53

Húsvét másnapját ünneplik az ortodox hívek

Az ortodox húsvéthétfőhöz Szerbiában számos népszokás kötődik. Egyes szokások a mai napig fennmaradtak eredeti formájukban, mások ugyanakkor módosultak, vagy teljesen a feledésbe merültek az ortodox hívek körében.
07:38, Frissítve: 08:13

Ma van Đurđevdan

A Gergely naptár szerint április 24-én, a Juliánusz naptár szerint május 6-án van Szent György napja.
18:36

Cápát fogtak Neum közelében

Veszélyeztetett és szigorúan védett cápafaj egy példányát fogott ki a napokban egy helyi horgász az Adriai-tengeren, a bosznia-hercegovinai Neum közelében.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.