Ugrás a tartalomra

Virul a Piros Tulipán

2022.07.22
09:52
2022.07.22
17:04
Forrás
Pannon RTV
Ha össze akarunk tartozni, fészket kell építenünk! Példamutató módon, rohamtempóban újul a tiszaszentmiklósi Piros Tulipán Magyar Hagyományőrző és Környezetvédő Egyesület székháza.

A nagy hőség sem akadályozza a tagokat a munkában. A felújított épületeben a tervek szerint augusztus 27-én köszöntik ismét a vendégeket. A közösségi összefogás mintapéldája a kis falusi közösség, akik egyik nap még a székházban helyet kapó tájház kialakításán dolgoztak, a napokban pedig a nyári konyhát alakítják ki, és az udvar szépítésének munkálatai égnek dolgos kezeik között. Rúzsa Sándor mindamellett, hogy nem olyan régen az egyesület keretén belül még citeraoktatással is elkezdett foglalkozni, a felújítási munkálatokban sem rest részt venni.

Rúzsa Sándor, tag, Piros Tulipán Magyar Hagyományőrző és Környezetvédő Egyesület, Tiszaszentmiklós: „Fiatal korom ellenére az egyesület megalakulása óta itt vagyok, szeretném az egyesület munkásságát továbbvinni és megőrizni ezeket a hagyományokat, mert ez falu, elég kevesen vagyunk, és muszáj fenntartani ezeket a hagyományokat.”

A tavaly szeptemberben megvásárolt székházban a lelkes önkénteseknek hála elkészült a tisztaszoba, a tájháznak szánt kisebb szoba, a tulipános kapu, a közösségi terem, valamint az épület tisztasági meszelése és a padlózat teljes felújítása is már megtörtént.

Törtei János, alelnök, Piros Tulipán Magyar Hagyományőrző és Környezetvédő Egyesület, Tiszaszentmiklós: „Magyarán mondva az embereket nem szabad pihenni hagyni, hiszen ha össze akarunk tartozni, akkor minél többet együtt kell lenni és építeni a fészkünket, amire lehetőséget kaptunk a magyar kormány által, hogy megvásároltuk. Hadd, ne beszéljek most arról, hogy hogyan és miként történt. Rengeteg munka van a hátunk mögött, de rengeteg munka van még előttünk is, mivel augusztus 27-én szeretnénk hivatalosan is átadni.”

A magyarországi támogatásból a székház megvásárlása mellett, a felújítás költségeit is tudja fedezni az egyesület. Bíznak abban, hogy szabadtéri rendezvények és különböző ünnepségek megtartására is lehetőség lesz a székházban, ebben pedig nagy segítséget jelent a Magyar Nemzeti Tanácstól az elmúlt időszakban kapott bútorzat is.

Piros Tulipán
Piros Tulipán Magyar Hagyományőrző és Környezetvédő Egyesület
Magyar Nemzeti Tanács
MNT
Törtei János

Most

14:52, Frissítve: 14:58

Népszerűek a palicsi programok

Május másodikán is több ezren látogattak Palicsra, habár a borongós időjárás miatt nem volt akkora tömeg mint előző nap, amikor mintegy 40 ezer ember fordult meg a tóparton.
11:52, Frissítve: 12:41

Holnap lesz az iskolai mészárlás évfordulója

Egy éve, hogy a belgrádi Vladislav Ribnikar Általános Iskolában az oktatási intézmény egyik diákja megölte kilenc társát és egy biztonsági őrt. Másnap az akkor 21 éves Uroš B. kilenc embert lelőtt Dubona és Malo Orašje falvakban.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.