Ugrás a tartalomra

XVI. Vajdasági Magyar Drámaíró Verseny Újvidéken (videó)

2017.01.21
12:39
Három író, három rendező és három darab – ez a Vajdasági Drámaíró Verseny, amelyet 16-ik alkalommal rendeznek meg az Újvidéki Színházban
Három író, három rendező és három darab – ez a Vajdasági Drámaíró Verseny, amelyet 16-ik alkalommal rendeznek meg az Újvidéki Színházban. Az idén meghívásos alapon három színész, Kucsov Borisz, Ferenc Judit és Varga Tamás vállalta azt a kihívást, hogy alig hét óra alatt egy-egy drámát ír. Az eredményt, illetve az ősbemutatókat ma este láthatja a közönség. Kalapból sorsolták ki pénteken este az Újvidéki Színház kistermében a rendezők azt, hogy melyik író darabját kell egy nap alatt színre vinni a kisorsolt csoporttal. A címet az újvidéki Magyar Szó című napilap aktuális számából véletlenszerűen húzták ki péntek reggel. Így a Karriernapok a Jégerdőben című drámát kellett a versenyzőknek megírniuk. Kucsov Borisz most először vett részt ezen a versenyen. Kucsov Borisz, színész, Kosztolányi Dezső Színház, Szabadka: „Kicsit próbáltam a korunk világát kifordítva, vagy kritikával, egy kicsit könnyedebb műfajba, köntösbe bújtatva megmutatni, ezzel próbálkoztam.” Ferenc Judit harmadik alkalommal próbálkozik a drámaírással. Elmondása szerint azonban eddig több színészi tapasztalatot gyűjtött. Ferenc Judit, művészeti munkatárs, Újvidéki Színház: „Azt gondolom, hogy a legizgalmasabb dolog az az, amikor írni lehet, ugyanakkor elég ijesztő feladat is, mert nagyon rövid időnk van, kilenc órakor húztuk ki a témát és 17 óráig meg kellett írni, ez egy extrém sportnak minősíthető írás.” Varga Tamás eddig színészként vett részt a versenyen. Mindig nagy izgalommal készült, most viszont más oldalról került be a maratoni rendezvénybe. Varga Tamás, színész: „Érdekes volt az írói oldalról is részt venni ezen a drámaíró versenyen, egyébként nekem akadémista korszakomban megszületett egy olyan vágyam, hogy az írói vagy a rendezői oldalról is részt vegyek ezen a drámaíró versenyen, az egyik ki van pipálva, a rendezői még nincs.”



A rendezők is nagy kihívásként tekintenek a megmérettetésre. Olivera Đorđević, rendező: „Nagyon megtetszett a cím, sok lehetőséget rejt, látom, hogy Csehovról szólhat, ami némileg megkönnyítheti a munkánkat, mert ezt a műfajt ismerjük, így azt hiszem, hogy minden rendben lesz.” Venczel Valentin, az Újvidéki Színház igazgatója elmondta, hogy a Vajdasági Magyar Drámaíró Verseny az egyetemes magyar kultúrában egy komoly kezdeményezésnek számít, és serkentheti a vajdasági magyar drámairodalmat. „Egy nemzedéki együttalkotásnak, együttlétnek az lett az eredménye, hogy egy nagyon biztos alapokon fekvő alkotói munkának a folytonossága biztosítódott, és ha a drámaíró folytonosságról beszélünk, akkor a kultúrának egy nagyon komoly szegmenséről beszélünk, egy nagyon komoly szegmensének biztosított a jövője.” Az egy nap alatt íródott darabokat Puskás Zoltán, Mezei Kinga és Olivera Đorđević viszik színre. Az ősbemutatók szombat este tartják az Újvidéki Színházban.
Újvidék
Vajdasági Magyar Drámaíró Verseny

Kapcsolódó tartalmak

Most

14:39, Frissítve: 16:36

Kollégium vagy lakás?

Az egyetemi hallgatóknak továbbtanulásuk során számos költséggel kell számolniuk, az egyik ilyen a lakhatási kiadás. Legtöbben a kollégiumot választják annak kedvező ára miatt, de túljelentkezés esetén marad a lakás bérlésének a lehetősége.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.