Ugrás a tartalomra

A zene ezer arca

2023.08.25
15:25
2023.08.25
21:13
Forrás
Pannon RTV
A zene ezer arcával megkezdődött az Utcai Zenészek Fesztiválja, azaz a Kisvárosi Fesztivál, amit hagyományosan minden év augusztusában szerveznek meg Pétervárad óvárosában.

A 23. alkalommal megrendezett fesztiválon a hangsúly ismét az utcai zenén van, de a szervezők számos egyéb programmal is készültek. 

A rendezvényt hagyományosan egy megnyitómenet vezette fel, ami a fesztivál legtömegesebb mozzanata is egyben. Fellépők, táncosok és a lendületes zene mellett a felvonulást egy John Deere traktor vezette, ami a szervezők régi ötlete volt azzal a céllal, hogy felhívják a figyelmet a mezőgazdaságra. 

Pétervárad óvárosában színes zenei felhozatal tárulkozott a látogatók elé. Program és térkép is segítette a zenekedvelőket az útmutatásban.  

Jasna Tomasević, Újvidék: „Megnéztem a programot, és amit a legjobban szeretek a fesztiválban, hogy ismeretlenek számomra a fellépők, hiszen különböző országokból és városokból érkeznek. Szeretem, hogy kicsi a fesztivál és így mindenhol ott lehetek és alapvetően minden fellépőt meg tudok hallgatni. Az is tetszik, hogy egy fellépő többször is fellép, így, ha ki is hagyom, következő alkalommal be tudom pótolni.”

Több helyszínen, egy időben szóltak a különböző zenei stílusok. Lemezlovasok, egyéni előadók és zenekarok mutatkoztak be a fesztiválon, köztük sokan, évek óta visszajáró vendégek. A Swingsi együttes második alkalommal vesz részt a rendezvényen. A 40-es évekből származó jazz szerelmeseinek és a közönségnek is a pörgős úgynevezett gipsy jazz varázsát szeretnék közelebb hozni.  

Kokan Ganić, tag, Swingsi: „Tulajdonképpen az a célunk, hogy közelebb hozzuk az emberekhez, és megszeressük velük ezt a különleges zenét és azt az érzést mit bennünk kelt, ami teljesen más, mint ami térségünkben megfogalmazódott róla.”

A zenét nemcsak hallgatni lehetett a fesztiválon, hanem megélni is. Az egyik tér a tangó szerelmeseinek volt foglalva, ahol a látogatók a szenvedélyes argentin tangóra is perdülhettek. A szervezők sokszínű programmal készültek, hogy minden korosztály és zenei stílus teret kapjon.  

Aleksandar Carić, szervező: „Az elv tulajdonképpen soha nem változott a kezdetektől fogva, ez pedig az, hogy mindenből legyen egy kicsi, és azok nagyon jók legyenek. A legklasszikusabb dolog egy kis fúvószenekar, amely sétálva járja be az utcákat és zenéjükre táncolni is lehet. Ezt várja tőlünk a közönség, és mi ezt teljesítjük is. Emellett népszerű hazai együttesek is fellépnek.” 

Az utcazenészek dallamait egészen vasárnap hajnalig élvezhetik a látogatók. Számos hazai és külföldi fellépő is csatlakozott az idei fesztiválra, akik sajátos és egyedi stílusukat, valamint zenei megoldásaikat mutatják be a zenekedvelőknek. 

Utcai Zenészek Fesztivája
Pétervárad

Kapcsolódó tartalmak

Most

16:10, Frissítve: 16:30

Gyereket a magasba! Adán is

Ada is csatlakozott a Gyereket a magasba! elnevezésű határon átívelő programhoz, amelyet a budapesti székhelyű Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom indított el évekkel ezelőtt.
15:50, Frissítve: 15:59

Megvannak a hozzávalók az ünnepi fogásokhoz

A húsvétot megelőző napokban szigorú böjtöt tartanak a ortodox hívek. Vasárnap azonban már ünnepi fogásokat fogyasztanak. Az újvidéki limáni piacon is sokan vásárolták meg a húsvéti menü hozzávalóit.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.