Ugrás a tartalomra

Zenta: Bemutatták Hedry Mária Zrínyi Ilona című monodrámáját (videó)

2017.04.07
10:47
A Zentai Magyar Kamaraszínházban bemutatták Hedry Mária Zrínyi Ilona című monodrámáját, Árkosi Árpád rendezésében
A Zentai Magyar Kamaraszínházban bemutatták Hedry Mária Zrínyi Ilona című monodrámáját, Árkosi Árpád rendezésében. A budapesti Klebersberg Kamaraszínház vendégjátéka tömören vonultatja fel Zrínyi Ilona életének fontosabb állomásait, és a dráma lehetőségeit kihasználva ábrázolja portréját. Az előadás egy időutazásra kalauzolta a közönséget, a darab felöleli Zrínyi Ilona felnőtt életének minden fontos korszakát. Így kaphatunk képet a XVII. századi Magyarország politikai palettájáról, katonai eseményeiről, a kuruc korszak kezdeteiről. Juhász Róza, színész: „Nagyon furcsa, mert pont most kezdem magam úgy érezni, hogy hogy sikerült belebújni ebben a ruhába, ami az ő személyisége. Felelősség? Hogyne. De hát annyira jó a darab is különleges nyelvezettel van megírva, hogy sikerült belesimítani az eredeti szövegeket.”



A darabot 2016 szeptemberében láthatta először a közönség. Azóta már bejárta a magyar lakta vidékek egy jelentős részét. Hedry Mária író szerint nagy kihívást jelentett megvalósítani azt a történelmi közeget, amelyben „Európa legbátrabb” asszonya élet. Hedry Mária, szerző: „Egy évig kutattam a magát a történelmi szövetet, tehát én nem vagyok történész, nekem az egészbe bele kellett ásnom magam, a levéltártól kezdve a digitálisan feldolgozott anyagokig, van benne egyébként eredeti levele is Zrínyi Ilonának a szövegben.” A Magyar Kormány 2016-ot „Zrínyi Miklós – Szigetvár 1566” emlékévvé nyilvánította. Létrehoztak egy bizottságot, amely az előadás létrejöttét is támogatta. Hóvári János, elnök, „Zrínyi Miklós – Szigetvár 1566” Emlékév Emlékbizottság: „A Zrínyi Ilona monodráma a magyar történelemnek egyik fordulópontjáról szól, máig hatóan, és sok olyan világot mutat be, amely egyébként napjainkban is itt lehet közöttünk, a magyar nemzet érzelmileg lelkileg összetartozik.” A célok között szerepel, hogy az előadás több történelmi tanszék hallgatóihoz is eljusson.
Zenta
Zentai Magyar Kamaraszínház
Hedry Mária
Zrínyi Ilona monodráma

Kapcsolódó tartalmak

Most

14:52, Frissítve: 16:53

Népszerűek a palicsi programok

Május másodikán is több ezren látogattak Palicsra, habár a borongós időjárás miatt nem volt akkora tömeg mint előző nap, amikor mintegy 40 ezer ember fordult meg a tóparton.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.