Ugrás a tartalomra

Zenta: Luther Márton 500 éve

2017.05.18
07:56
Luther Márton 500 éve címmel tartott filmvetítéssel egybekötött ismeretterjesztő előadást szerda este a zentai Alkotóházban Reisinger János
Luther Márton 500 éve címmel tartott filmvetítéssel egybekötött ismeretterjesztő előadást szerda este a zentai Alkotóházban Reisinger János. A budapesti irodalomtörténész az általa bemutatott, Luther életét feldolgozó film segítségével az előadássorozat első részében a 95 tétel kiszögezéséig mutatta be Luther életét, a második részben a wormsi birodalmi gyűlésig, illetve az elrablásáig terjedő időszakot, a harmadik részben pedig a német parasztháborútól az ágostai hitvallásig terjedő időszakot ismertette az érdeklődőkkel. A film és az előadássorozat igyekezett hű képet festeni a reformációról, amelynek célja az volt, hogy visszavezesse az európai kereszténységet a tiszta forráshoz, a Bibliához. Reisinger János, irodalomtörténész, Budapest: „Luther azt mondta: ami világosság nekem, az jogtalan, hogy mások ki legyenek zárva belőle, az legyen világosság másoknak is, más emberek is járhassanak abban a világosságban. Azt gondolom, hogy amikor Illyés Gyula megírta a reformáció genfi emlékműve előtti híres versét, és maga is elkezdett gondolkodni azon, hogy mi lett volna, ha mondjuk Luther nem lép fel. Vagy sokan mondják, hogy Luther fellépett, de azóta még vadabb a világ, még több az egyházi felekezet, és a kereszténység sem tért vissza teljesen a reformációhoz – ez igaz, mert Luther tanait nem folytatták.”
Zenta
filmvetítés
Luther Márton 500 éve
Reisinger János

Kapcsolódó tartalmak

Most

14:52, Frissítve: 16:53

Népszerűek a palicsi programok

Május másodikán is több ezren látogattak Palicsra, habár a borongós időjárás miatt nem volt akkora tömeg mint előző nap, amikor mintegy 40 ezer ember fordult meg a tóparton.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.