Ugrás a tartalomra

Zongorakoncert a víz jegyében a belgrádi Collegium Hungaricumban

2024.02.23
09:43
2024.02.23
16:08
Forrás
Pannon RTV
A szerb fővárosban működő magyar kulturális központban Szőcs Henrik magyarországi zongoraművész lépett fel.

A 29 éves Szőcs Henrik korábban Európa több országában és Kínában is fellépett. A magyarországi zongorista tavaly decemberben Artisjus Előadóművészi Díjban részesült Budapesten.

„Egy vízzel és szellemiséggel foglalkozó, vagy legalábbis vízhez és szellemiséghez kapcsolódó műsort álmodtam meg még körülbelül másfél éve, amit most sikerült összerakni. Ezt hoztam el Belgrádba is. A megtisztulás útja a címe.”

A fiatal zongorista Belgrád előtt Zágrábban és Ljubljanában is bemutatta saját összeállítású szólóestjét.

Kaszab Róbert, a Collegium Hungaricum igazgatója: „Ravelt, Debussyt, Szentpálit fog játszani. Olyan darabokat, amelyek a vízről szólnak, arról az élményről, azokról az aspektusokról, amit a víz jelképez számunkra. Egyfajta metafizikai alapon is és egyfajta, a fizikai valóságot és azokat az érzéseket, ami ezzel összefüggésben áll és amit a zene kivált belőlünk. Ez egy klasszikus zongorakoncert lesz.”

A belgrádi Collegium Hungaricumban legközelebb március elején tartanak zenés estet. A következő programmal a könnyűzene kedvelőit tervezik megszólítani: Csemer Boglárka magyar énekesnő koncertezik majd a szerb fővárosban.

Collegium Hungaricum
zongora
Szőcs Henrik
Kaszab Róbert

Most

18:12, Frissítve: 18:17

Két nap alatt ezer kilométert repült egy mentett kis hattyú

Példa értékű összefogással és sikersztorival zárult a kis hattyú megmentése. A jeladóval ellátott kis hattyú a szabadon engedését követően egy hónapra, április 12-én útnak indult, a legfrissebb adatok alapján, jelenleg a Fekete-tengernél tartózkodik.
17:18, Frissítve: 19:33

Az éghajlatváltozás a méztermelésre is kihat

Az enyhe téli időjárás és az éghajlat változása a méhészeket is nehéz helyzetbe hozza. A méhészek elmondása szerint idén szokatlanul korán virágzásnak indult a repce és az akác, aminek hatására a méhek is idő előtt megkezdték munkájukat.

Népszerű