Ugrás a tartalomra

33 mezőgazdasági termelőt támogat Magyarkanizsa

2023.08.25
12:48
2023.08.25
16:42
Forrás
Pannon RTV
Az önkormányzat mezőgazdasági támogatási pályázatának keretén belül összes 5,5 millió dinár került kiosztásra tenyészállatok és öntözőrendszerek beszerzésére.

33 támogatott mezőgazdasági termelő írt alá péntek délelőtt a szerződést a magyarkanizsai városházán.

11 szerződés került aláírása, ami az öntözőrendszerek beszerzését hívatott segíteni, összesen 3 millió dinár értékben. További 2,5 millió dinárt az önkormányzat a tenyészállatok beszerzésére fordított. Ezzel kapcsolatban írt alá szerződést az oromhegyesi Erdélyi Bagi Elizabetta is. Gazdaságában 44 anyakoca és 130 malac van bejegyezve. „Anyakocákra pályáztunk, 5-5 darabra a férjemmel mindketten, és nagyon jól jött ez a pályázat, mivel több mint 50 százalékát így visszakaptuk és akkor nekünk ennyivel kevesebbet kellett, hogy fizessünk.”

Az önkormányzat által kiírt pályázat tavasszal jelent meg, ahol több területen is pályázhattak a gazdák. Az öntözőrendszerekre és tenyészállatokra szánt terület a legnépszerűbb. A mezőgazdaság ezen ágazatait az önkormányzat évek óta igyekszik kiemelten támogatni. Vass Zoltán, a Községi Tanács mezőgazdasággal megbízott tagja: „Az egyre nagyobb szárazság egyértelműen abba az irányba kell, hogy tereljen bennünket, hogy az öntözést támogassuk. Sikeres mezőgazdaságot csak ennek köszönhetően lehet a jövőben folytatni, azt pedig valamennyien tudjuk és látjuk, hogy az állattenyésztés nagyon sok éve már egyfajta lejtmenetben van.”

Magyarkanizsa önkormányzatának mezőgazdasági támogatási pályázata még november 15-ig nyitva áll, dűlőutak javítására, mesterséges megtermékenyítésre, elhullott jószágok elszállításának költségére, a biotermesztésre, a méhészet támogatására és kamattámogatásra pályázhatnak a gazdák.

támogatás
Magyarkanizsa
tenyészállat
öntözőrendszer
Vass Zoltán

Most

15:40, Frissítve: 16:02

Helyi alapanyagokból helyi termékek

Hagyományos karácsonyi kiállítás, helyi termékek bemutatója, nemzetközi pálinkafesztivál, vajdasági kulináris és élelmiszeripari kiállítás, mesterségek bemutatója és gépkiállítás. Mindez egy rendezvényen belül - elkezdődött a 7. Zentai Gazdanapok.
15:29, Frissítve: 15:36

Molnár Judit érdemelte ki a Kosztolányi-díjat

A magyar ügy érdekképviseletében tett fáradhatatlan munkájáért a felvidéki Molnár Judit, a Ma7 médiacsalád főszerkesztője kapta a Kosztolányi-díjat a III. Kárpát-medencei Magyar Médiatalálkozón Visegrádon.
14:01, Frissítve: 16:19

Erős emberek versenyeztek Magyarkanizsán

Minden erejükre szükségük volt azoknak a résztvevőknek, akik indultak a II. Karácsonyi Kupa elnevezésű felhúzó versenyen. Ez az erőemelés harmadik gyakorlata és kétségtelenül a legnehezebb. A legtöbb résztvevőnek sikerült rekordot döntenie.
13:30, Frissítve: 16:33

Átérezni a Himnusz és a Szózat lelkületét

25. alkalommal szervezte meg az Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesülete a Himnusz és Szózat szavalóversenyt. A megmérettetésnek a Szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar adott otthont.

Népszerű

Elhunyt Guba Éva, a Pannon RTV újságírója

Kollégánk hosszabb ideig tartó betegség után ma hunyt el - tudatta szerkesztőségünkkel családja. Guba Éva 2020 óta volt a Pannon RTV munkatársa, mint Tisza-menti tudósító.

Itt a disznótorok ideje - Megéri-e böllért fogadni?

A hideg idő beköszöntével elérkezett a disznótorok ideje. Legalábbis ott, ahol még éltetik ezt a hagyományt. Ma már a falvakban is egyre kevesebben döntenek a disznóvágás mellett, aminek több oka is van.