Ugrás a tartalomra

A 90 éve elhunyt Móra Ferenc íróról emlékeztek meg Csókán

2024.02.09
10:24
2024.02.09
15:55
Forrás
Pannon RTV
A településen ma is él Móra Ferenc kultusza, aki az 1900-as évek elején több alkalommal is járt Csókán, ahol még fiatal korában ásatásokat végzett.

A Kincskereső kisködmön és a Aranykoporsó szerzője az 1900-as évek elején összesen 135 napot töltött Csókán, ahol régészeti ásatásokat folytatott. Később a helyi művelődési egyesület is róla kapta a nevét, ami 1969-ben alakult és ma is aktívan működik. A csütörtöki megemlékezés a helyi Móra Ferenc mellszobornál kezdődött, ahol elhelyezték az emlékezés virágait.

Kiss Tóth Erika, elnök, Móra Ferenc Magyar Művelődési Egyesület: „Nagyon sokan nem ismerik Móra Ferencet. Miért pont Móra Ferenc? Miért kell Csókán, hogy Móra Ferencről megemlékezzünk? Azért, mert sok évvel ezelőtt ő az, aki a Kremenyákon végzett ásatások által tulajdonképpen Csókát bevitte az irodalomba, a régészeti irodalomba, a magyar irodalomba. Úgy gondolom, hogy ez a legkevesebb, amivel tartozunk, hogy emlékezünk rá, és megismertetjük a munkásságát a jövő generációjával.”

A program második felében Tóth Lívia, a helyi művelődési egyesület elnökségi tagja, újságíró előadásában két kérdésre kereste a választ. Arra, hogy a helyiekre hogyan hatott Móra Ferenc ott tartózkodása, illetve hogy a szerzőre milyen hatást gyakorolt a település.

Tóth Lívia, elnökségi tag, Móra Ferenc Magyar Művelődési Egyesület: „Ezt viszont nagyon könnyű megválaszolni, mert nagyon sok újságcikkben, versben, novellában, sőt még egy regényben is megemlékezett és írt Csókáról és az itteni emberekről, és a régészeti kutatásainak az eredményeit publikálta, és a csókai leletek felkerültek a világ régészeti irodalmába.”

Az eseményen mások mellett dr. Pásztor Bálint, a VMSZ megbízott elnöke is részt vett.

Móra Ferenc
Csóka
Kiss Tóth Erika
Tóth Lívia
Móra Ferenc Magyar Művelődési Egyesület

Most

Népszerű