Ugrás a tartalomra

Az 1944-es partizán megtorlások áldozataira emlékeztek Horgoson

2023.11.01
16:41
2023.11.01
17:14
Forrás
Pannon RTV
Horgoson több mint 70 áldozata van a partizán egységek által elkövetett megtorlásoknak. Erről minden évben november elsején emlékeznek meg a helyi katolikus temetőben az emlékműnél.

Horgost sem kerülték el a második világháború végén a partizán egységek. November 20-án mintegy hetven ártatlan áldozatot végeztek ki a településnél. Róluk emlékeznek meg minden évben.

Sors Róbert, tanácselnök, Horgos HK: „Ezekre a vérzivataros időkre emlékeznünk kell. Fejet kell hajtanunk az áldozatok előtt és ezáltal bízunk benne, hogy a jövő nemzedékének is át tudjuk adni, hogy békességben, békében tudjunk élni ezeken a területeken.”

Történelmi visszaemlékezést Vass Zoltán helyi történész tartott.

„A kivégzésre 1944. november 20-a hajnalán, reggelén kerül sor, ekkor, az akkor községháza pincéjéből szállítják ki a kevésbé mozgóképeseket, akik már a veréstől nem tudtak menni, vagy annyira idősek, azokat lovaskocsival, a többieket pedig egy gyalogos menetoszlopban hajtották ki a hetes kilométer kőhöz, majd ott végezték ki őket.”

A megemlékezés végén elhelyezték az emlékezés virágait, majd Gutási Ákos plébános megszentelte az emlékművet.

Horgos
Vass Zoltán
Sors Róbert

Most

07:35

Érkezik a csapadék

A reggeli órákban Szerbia déli vidékein már esett, késő délutánra pedig az ország többi részén is megvastagszik a felhőzet. Késő délutánra Vajdaságba is megérkezhet a csapadék.
21:33, Frissítve: 21:53

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.
19:36, Frissítve: 08:14

Ismét a VMSZ adja a tartományi házelnököt

Miloš Vučevićtyel egyeztetett dr. Pásztor Bálint Belgrádban. A Vajdasági Magyar Szövetség elnöke a Szerb Haladó Párt elnökével a koalíciós szerződésről és az együttműködés folytatásáról tárgyalt.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.