Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Kucor Dejan

Csapoljunk egy kis mézet Topolyán!

2023.09.16
13:34
2023.09.16
17:21
Forrás
Pannon RTV
Házi méz és mézkülönlegességek is kaphatóak voltak a topolyai városnapi Mézvásáron. A folytatásban a legkisebbeké volt a főszerep, 22 csoport vett részt a Gyermekkavalkádon, ahol a fellépések mellett a szórakozás sem maradt el.

Mézszentelővel kezdődött a topolyai mézvásár. A termelők standjain a környékre legjellemzőbb repce-, napraforgó- és akácméz mellett mézből készült italok, mentával, földimogyoróval, aszalt gyümölcsökkel készített különlegességek is kaphatóak voltak.

Brindza Katalin, Topolya: „Csakis a házi mézet kedvelem, mindig is azt vásároltam azelőtt, hogy ezen a kiállításon belül, meg az expón belül is mindig van méz, mézválaszték, akkor oda szeretek kimenni, mert ott biztos, hogy a minőségi mézet eszem meg, és akkor azt kapom, amit kérek. Ötfajta mézet vettem.”

A mézárak nem változtak a tavalyihoz képest.

Tölgyesi Huba, méztermelő, Topolya: „Amit a méhészek használnak a méhészkedés során a különböző termékek, felszerelés, készítmények, ezeknek az ára is mind ment fel, de valahogy a méz ára stagnál, úgymond az emberek se szeretik nagyon, ugye, hogyha drágulnak, így még kevésbé vásárolnak, ezért talán megmaradt ez a tavalyi ár. Az akácméz persze drágább, az körülbelül 1200 dinár kilója, de ez a 800 dinár, ez a napraforgó méz, repceméz, virágméz, ez így ekörül, mozog.”

21. alkalommal tartották meg a rendezvényt, melyet Topolya önkormányzata is támogat, ahogy a méhészek egyesületét is. Ezen felül pályázatokat jelentetnek meg minden év végén a méztermelők számára.

Tomik Nimród, polgármester-helyettes, Topolya: „Néhány évvel ezelőtt, mikor volt a pusztulás, akkor is odafigyeltünk rájuk, és nagyobb összeggel tudtuk őket támogatni. Az idei évben pedig állatorvosi költségeket tudnak majd elszámolni, illetve arra tudnak majd pályázni, vitaminvásárlásra tudnak, valamint útiköltségre is tudnak majd pályázni a méhészek. Úgy gondolom, hogy ez egy jelentős rendezvény, és az emberek igazi mézet tudnak vásárolni, hogyha ellátogatnak ide, Topolyára.”

A mézvásár mellett a Gyermekkavalkád elnevezésű programot is megszervezték. A szülők, nagyszülők nagy örömmel kísérték el a gyerekeket a fellépésre, és élvezték a városnapi programokat.

Frindik Ramóna, Topolya: „Igen sűrű a program, színes a program. Tegnap voltunk koncerten, megnéztük a vásárt, voltunk az Expo kiállításon, ma este is jövünk koncertre, ennyi a terv.”

Csaknem ötszáz óvodás és kisiskolás gyermek lépett fel. Mesehősökkel is találkozhattak a gyerekek, valamint játszhattak is.

Csípe Tímea, igazgató, Művelődési Ház, Topolya: „Idén a cserkészcsapat, a Petőfi Sándor cserkészcsapat jelezte részvételi szándékát, őket úgy tudtuk beépíteni a programba, és nagyon hálásak vagyunk nekik emiatt, hogy foglalkozásokat tartanak itt, a téren, a műsor ideje alatt, úgyhogy ezzel azt hiszem, egy kicsit megédesítjük a várakozást a gyermekek részére.”

Este a Queen Symphony Sensation koncertjével és tűzijátékkal várják a szórakozni vágyókat Topolyán.

méz
mézkülönlegesség
Topolya
mézvásár
Gyermekkavalkád

Kapcsolódó tartalmak

Most

13:05, Frissítve: 16:46

Levéltári konferenciát tartottak Szabadkán

Levéltáraink nagyjai, szerepük, eredményeik és jelentőségük témában konferenciát tartottak a szabadkai Városházán. A szerbiai előadók mellett Magyarországról és Horvátországból is érkeztek szakemberek.

Népszerű

Október elsejétől érvényesek a nyugdíjas kártyák

Október elsejétől érvényesek az új nyugdíjas kártyák. Ezzel kapcsolatban ma újabb 16 intézménnyel írt alá szerződést a Köztársasági Nyugdíj- és Rokkantbiztosítási Alap. A kártya felmutatásával a nyugdíjasok kedvezményeket kaphatnak.

Újabb olcsóbb termékek a boltok polcain

Újabb 16 termékkel bővült a Jobb ár, vagyis a Bolja cena akció listája. Mától így már összesen 36 árucikket vásárolhatunk olcsóbban a programban résztvevő boltokban.