Ugrás a tartalomra

Cserélje virágra vagy facsemetére a papírhulladékát!

2023.09.22
19:25
Forrás
Pannon RTV
Használt papírért virágot vagy facsemetét kaphatunk Újvidéken az őszi virágvásáron. 10 kilogramm papírért virág jár, 60 kilogrammért pedig facsemete.

A Környezetvédelmi Mérnökök Egyesülete azt írja, egy tonna újrahasznosított újsággal 17 darab 15 és 20 éves kor közötti fát őrzünk meg. A papír kiváló újrahasznosítási tulajdonságokkal rendelkezik - a fa helyett újrahasznosított anyagokból történő előállítás akár 74%-os energiamegtakarítást is elérhet a technológiai folyamattól és a hulladékpapír típusától függően. Ha egy tonna újrahasznosított papírból papírt nyerünk, a káros gázok kibocsátása körülbelül 70%-kal csökken. Emellett mindössze 1 tonna hulladékpapír újrahasznosításával 32 000 liter vizet takaríthatunk meg a gyártási folyamatnál. Újvidéken a SPENS előtt lehet átadni a papírt szeptember 22-én, 23-án, 29-én, 30-án, valamint október 13-án és 14-én. Péntekenként 8 és 19, szombatonként pedig 8 és 13 óra között várják azokat, akik ily módon segítenék környezetüket.

őszi virágvásár

Most

Népszerű

Elhunyt Guba Éva, a Pannon RTV újságírója

Kollégánk hosszabb ideig tartó betegség után ma hunyt el - tudatta szerkesztőségünkkel családja. Guba Éva 2020 óta volt a Pannon RTV munkatársa, mint Tisza-menti tudósító.

Az egekbe szökött a malachús ára

Élősúlyban öt-hatszáz dinár, a hentesüzletekben a felpucolt malachús kilogrammja 900, de helyenként akár már az ezer dinárt is elkérik érte.