Ugrás a tartalomra

Érkeznek a kék kukák

2024.02.26
14:36
2024.02.26
17:22
Forrás
Pannon RTV
Megkezdte a szelektív hulladékgyűjtésre szolgáló kék kukák szétosztását a Szabadkai Köztisztasági és Parkosítási Kommunális Közvállalat a Kér helyi közösség és a Harcosok sorakozója lakótelep egy részén.

A háztartások március 15-ig kapják meg a 120 literes kukákat, amelyek az újrahasznosítható szemét: a papírhulladék, az üveg, az üres konzervdobozok, az alumínium üdítős dobozok, valamint a textilhulladék gyűjtésére szolgálnak.

A szabadkai köztisztasági vállalat az év elején már a Bajnát, a Sándor helyi közösségben és Radanovácon is kiosztotta az ingyenes kék kukákat, most a Kér helyi közösség és a Harcosok sorakozója lakótelep egy részének háztartásai vehetik át.

Radoslav Šuvira:

„- Nehezebb lesz. Eddig mindent beledobtunk, nem figyeltünk oda, és most, amikor szét kell válogatni, addig, amíg megszokjuk, nehezebb lesz.
- De mégis jó lesz.
- Jobb lesz, igen.”

A 120 literes, szelektív hulladékgyűjtésre szolgáló kék kukákat munkanapokon 9 és 14 óra között viszi ki a közvállalat a háztartásokba. Azok a polgárok, akiket nem találnak otthon, elmehetnek a szabadkai köztisztasági közvállalatba, az Antun Branko Šimić utca 4-es szám alá, ahol munkanapokon 7 és 13 óra között a személyi igazolvány felmutatásával átvehetik a kék kukákat.

Nikola Jovičić, fejlesztési osztályvezető: „Minden háztartás kap egy kék kukát az újrahasznosítható hulladék gyűjtésére, amelyekbe elsősorban fémhulladék, azaz alumínium üdítős dobozok, konzervdobozok, továbbá papír és karton, mindenféle műanyag csomagolás, illetve mindenfajta műanyag kerülhet. Természetesen továbbra is megmarad a zöld kuka a többi hulladéknak, mint amilyen az ételhulladék, a zöldhulladék, fű, levelek, ágak, pelenka, a porszívóból származó por, cigaretta és egyéb.”

Az elsődleges szelekció nagyon fontos része az újrahasznosítási folyamatnak – hangsúlyozta Gligor Gellért, a regionális hulladéklerakó igazgatója. Az üzemben a kétkukás rendszerből származó értékesítendő hulladékot tovább válogatják. Az egy kukában gyűjtött vegyes hulladékból sokkal kevesebb és rosszabb minőségű újrahasznosítható anyag kerül ki.

„Három-négy, maximum öt fajta újrahasznosítható hulladékunk van, és akkor, amikor például a zöld kukába kidobjuk a vegyes hulladékot, a kommunális hulladékot, akkor elsősorban a mellette levő kék kukát tudjuk használni az újrahasznosítandó hulladéknak a tárolására. Ez óriási segítség számunkra, ugyanis a technológia teljesen erre épül fel, és lényegében így tudjuk jó minőségben és megfelelő módon ezt a száraz frakciót, hulladékot értékesíteni.”

A mostani akció során március 15-ig tart a kék kukák kiosztása. Utána a Zorka helyi közösség következik, és a tervek szerint idén pedig Szabadka egész területe sorra kerül. A szelektált hulladékot havonta kétszer fogják elszállítani. A szemétszállításért fizetendő havi összeg nem változik.

kék kuka
szelektív hulladékgyűjtés
Regionális Hulladéklerakó és Hulladékgazdálkodási Kft
Köztisztasági és Parkosítási Kommunális Közvállalat

Most

19:03, Frissítve: 20:04

Mozgasd meg az agyad!

Mozgasd meg az agyad! mottóval kvízestet szervezett Noszán a helyi Hinga Művelődési Egyesület. Az esemény célja a szórakozás, barátkozás, ügyesség és az általános műveltség fejlesztése volt. Négy- illetve ötfős csapatok versengtek a díjakért.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.