Ugrás a tartalomra

Kincskeresés az újvidéki Nejlonpiacon

2024.02.21
21:52
Forrás
Pannon RTV
Ki ne ismerné az újvidéki bolhapiacot, a híres nejlont, amely már több mint hatvan éves múlttal rendelkezik. Kevés ember mondhatja, hogy sohasem járt még ott.

A 38 ezer négyzetméteren elterülő piactéren bizonyos vasárnapokon több mint 50 ezer ember is megfordul. A vásár egy érdekes színfoltjává vált Újvidéknek.

Újvidék emblematikus piaca – a messze földön híres nejlon a hatvanas években alakult ki, spontán, először a temerini út jobb oldalán. Az emberek egyszer csak Újvidék Klisa elnevezésű külvárosában nejlon, illetve műanyag zacskókat terítettek ki a földre, és ott kezdték árusítani a használt portékáikat. Elejében csak használt ruhát lehetett itt jutányosan megvásárolni, majd háztartási gépek, szerszámok is a nejlonra kerültek. Idővel a használt fogyasztási cikkek vásárát áthelyezték a temerini út bal oldalára és ekkor kezdett a nejlon igazi bolhapiaccá alakulni: itt szinte minden elképzelhető használati cikket meg lehetett találni.

A nejlonpiac mintegy 38 ezer négyzetméteren terül el és a meglévő hét elárusítási térben, amelyek programszerűen vannak kialakítva, összesen 2870 piachellyel rendelkezik.

Milica Đurić, a Tržnica Kommunális Közvállalat koordinátora elmondta, a Nejlonpiac Újvidék egyik attrakciójának számít.

„Az 509 elárusítási hely csak használt autók értékesítésére szolgál, míg azokban a létesítményekben, amelyeket a piacon építettek fel, 25 üzlethelyiség, valamint három nagy méretű hűtő található. A Nejlonpiac hétvégente egy sajátos várossá alakul, amelyben hömpölyög az embersokaság. Az emberek köröznek, turkálnak, és keresik azt, amiért jöttek, amire szükségük van. Alkudoznak, és valóban lehetőségük van sokféle használt termék vásárlására.”

Egy nő már csaknem 15 éve árul Magyarországról származó élelmiszeri cikkeket a Nejlonpiacon. Ez a munka, mint mesélte, csak az egyik napról a másikra való megélhetést biztosítja számára.

Gyakran kilátogat a Nejlonpiacra a pirosi Slobodan Vasić. Véleménye szerint érdemes időnként körbenézni a Nejlonon, mindig található itt valami hasznos dolog jutányos áron.

„ A gyereknek vásároltunk valami játékokat, és most türelmetlen, hogy hazamenjen, úgyhogy még meglátjuk mit találunk útközben, valami zoknikat, valami ruhadarabokat.
- Mondja, miért szereti a Nejlonpiacot?
- A választék miatt, mert néha olyan dolgokra bukkanhatsz, amelyekre nem számítasz. Vásárolsz olyat is, amit nem is akartál, amikor látod, hogy azt a bizonyos dolgot valamelyik asztalnál árulják, és olcsón megvásárolhatod. Ez is megtörténik, amikor találsz olyasmit, amiről nem is tudod, hogy szükséged van.”

Sok újvidéki család a vasárnapi szabadnapot egy közös bolhapiaci látogatással, sétával tölti el.

„ Ez egyfajta séta nekünk, társalgás. Találunk valamit, amit megvásárolunk, találkozunk olyan ismerősökkel, akiket már rég nem láttunk, ez. Nagy a különbség az árakban itt és a boltokban, szinte a dupla, hogy ne mondjam háromszor olcsóbb itt minden.
- Tehát kifizetődik itt vásárolni. A minőség elfogadható?
- Van, van mindenki pénztárcájához, mindenki vásárolhat a maga lehetőségeihez mérten. De van minőségi ruhanemű, van kevésbé minőségi, ki mit engedhet meg magának, de mindenesetre lényegesen olcsóbb.”

„ Mindenekelőtt vásárolunk, de jövünk szórakozni is, tehát a szórakozás biztosított.
- Találkoztok ismerősökkel?
- Társasággal jövünk, egy kicsit hülyéskedünk, vásárolunk, megnézzük mit kínálnak, új ismertségeket kötünk. Van itt sok kávézó, ahol le lehet ülni, megeszünk egy pljeskavicát, megiszunk egy-egy kávét, miért ne, szórakozás 10-től 13-ig!”

„ Fiatalok vagytok, gyakran jöttök, szeretitek a Nejlonpiacot?
- Hogyne, leginkább a szórakozás miatt. Péntek és a szombat jobb napok mint a vasárnap, szerintem.
- Milyen szórakozás, mondd el!
- Érdekes számunkra turkálni a dolgok között, mindig találunk valami érdekeset 50-100 dinárért. Szeretünk alkudozni, érdekes.
- Számomra relaxálás, felüdít, megnyugtat, antistressz hatása van. Nagyon sok érdekes dolog található itt.”

A legtöbb eladó nem elégedett a Nejlonpiacon uralkodó viszonyokkal, valamint a forgalommal sem. A régi szép időkre esküsznek, azokat szeretnék vissza. Azonban tény, hogy az újvidéki Nejlonpiac egy egyedülálló attrakció, a város különleges színfoltja. Használt és új textiláru, lábbeli, gyerekjátékok, háztartási eszközök, bútorok, autó és mezőgazdasági gépek alkatrészei, de kerékpár, horgászfelszerelés, könyvek, élelmiszerek, régiségek is felfedezhetők a rengeteg kacat között.

nejlonpiac
Újvidék
kincskeresés
bolhapiac
nejlon
vásár
piac

Most

21:33, Frissítve: 21:52

Exit poll: a HDZ nyert, de nem tud önállóan kormányt alakítani

A kormányzó jobbközép Horvát Demokratikus Közösség nyert a horvát parlamenti választásokon, de nem tud önállóan kormányt alakítani - derült ki a szavazófülkékből kilépők megkérdezésén alapuló és az urnazárás után nyilvánosságra hozott felmérésből.
20:29, Frissítve: 20:38

Megkezdődött az uniós csúcstalálkozó Brüsszelben

Az Európai Tanácsot alkotó vezetők gazdasági és versenyképességi kérdésekről, az ukrajnai háborúról, az EU és Törökország közötti kapcsolatokról, a közel-keleti konfliktusról és a libanoni fejleményekről fognak tárgyalni.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.