Ugrás a tartalomra

A község napját ünnepelte Óbecse

2023.07.31
15:17
2023.08.01
14:05
Heten vehették át a község díját.

Díszüléssel ünnepelték meg Óbecsén a község napját arra emlékezve ezzel, hogy Mária Terézia 1774-ben a kiváltságokról szóló második rendeletével megerősítette a Tisza-menti koronaterület lakosságának adott kiváltságokat, és a nem szerb lakosságra is kiterjesztette őket.

A márciusban elhunyt polgármester, Dragan Tošić emlékére egyperces néma főhajtással kezdődött ma az óbecsei községháza dísztermében a községnapi díszülés. Bár ezúttal egy nappal korábban ünnepeltek, Óbecsén 2009 óta augusztus 1-je a község, illetve az egyenjogúság napja, és 2010 óta ezen a napon osztják ki a községi díjakat is. Az egyik díjazott a bácsföldvári Muzslai farm volt, ahol több mint 700 szarvasmarhát nevelnek.

Muzslai Dávid: „Ez egy családi hagyomány, én meg a testvérem a negyedik generáció vagyunk ebben a szakmában. Nekünk ez a vérünkben van, és ezt tudjuk csinálni, ezt szeretjük.”

Harmath Károly ferences atya a Poverello Alapítvány által működtett Lurkóházakkal sokat tesz a hátrányos helyzetű családokban nevelkedő gyerekekért Óbecsén és Dreán is. Az ő önzetlen és odaadó erőfeszítéseit is értékelték ezzel a díjjal. „Ez az ügy számomra azért fontos, mert az isteni szeretetnek a továbbadása. Isten, ahogy mondja az Evangélium, úgy szerette a világot, hogy egyszülött fiát adta érte, tehát teljes életét adta az emberért, és ha mi másokért dolgozunk, tulajdonképpen ezt a szeretet valósítjuk meg és folytatjuk.”

Az ünnepségen Kiss Igor, a községi képviselő-testület elnöke és Vuk Radojević polgármester egyaránt kiemelte: a kultúrkincsek mellett Óbecse legnagyobb értékét a multikulturalizmus jelenti. „Legalább annyira óbecsei dolog az, hogy ha bemegyünk a boltba, akkor két nyelven köszönünk, a szomszédainknak akkor is áldott ünnepeket kívánunk, amikor mi nem ünnepelünk, de tudjuk, hogy ők igen, és ezek azok a fontos értékek, amelyek szerintem augusztus elsején a legfontosabbak, de szeretném azt hinni, hogy az év 365 napján legalább ennyire fontosak.”

Az ünnepségen a péterrévei ”SWEET SYSTEM” Kft., az óbecsei Đido Művelődési Egyesület, az óbecsei Pipeta Tudománynépszerűsítő és Tudományfejlesztő Egyesület és az óbecsei vízilabdaklub képviselői, valamint Milorad Milinkov óbecsei vendéglátós vehette még át a község díját.

Óbecse
község napja
Muzslai Dávid
Kiss Igor
Harmath Károly

Kapcsolódó tartalmak

Most

15:50, Frissítve: 18:52

Berobbant a turistaidény Palicson

A nyárias időjárásnak köszönhetően a tó körüli sétányon, a vendéglátóhelyek teraszain és a fagylaltozók környékén is sokan voltak a délutáni órákban.

Népszerű

Új életre kelhet a Fidelinka

Beruházás a régió egyik legismertebb malomipari vállalatába - egyebek mellett ezzel a témával foglalkozott a Közügyek.

Megtalálták az eltűnt tinédzsereket

A Novi Pazar-i rendőrök vasárnap este megtalálták azt a két tinédzsert, akiknek eltűnését április 2-án jelentették – erősítette meg a rendőrség.