Ugrás a tartalomra

A népmese napját ünnepelték Horgoson

2023.09.29
12:02
2023.09.29
16:10
Forrás
Pannon RTV
Ugyan egy nappal korábban, de Horgoson is megünnepelték a magyar népmese napját, amely Benedek Elek születésnapjához kötődik. Papírszínházzal és élőszavas mesemondással várták a helyi Művelődési Ház előtt a legkisebbeket.

Megtelt óvodásokkal a horgosi Művelődési Ház előtti tér, hiszen együtt, egy népmesével ünnepelték meg a magyar népmese napját. A meseszerető gyerekek figyelmesen hallgatták végig a rövid, de izgalmas népmesét.

Vanger Bence, horgosi óvodás: „A három kívánságról olvasott. A szegény emberről meg a szegény asszonyról.”

A mesedélelőttön Benedek Elek A három kívánság című népmeséjét hallhatták a gyerekek.

Sós Nóra, a Művelődési Ház programkoordinátora: „Meghívunk egy-két óvodás csoportot, akinek most az idén szabadtéri programmal készültünk, és a Művelődési Ház előtti téren Benedek Elektől A három kívánság című mesét olvastuk el, dolgoztuk fel, beszélgettünk róla, majd interaktív foglalkozással készültünk nekik.”

A könyvtár jóvoltából egyébként jelenleg is zajlik a karácsonyi olvasói kihívás.

Horváth Hilda, könyvtáros, József Attila Könyvtár, Horgos: „A program felnőtteknek és gyereknek egyaránt szól. A célunk az, hogy népszerűsítsük az olvasást. Négy könyvtári könyvet kell összesen decemberig elolvasni, a négy lépcsős kihívást teljesíteni. Az első az egy kedvenc könyv, a második egy magyar író könyve, a harmadik egy ismeretterjesztő könyv, a negyedik pedig egy verses kötet, minden könyv szabadon választott.”

A magyar népmese napját egyébként 2005 óta ünnepeljük, a kezdeményezés célja pedig az volt, hogy a népmesék fennmaradjanak és gazdag hagyományuk ne tűnjön el.

népmese napja
Horgos
Sós Nóra

Most

14:01, Frissítve: 14:07

Erős emberek versenyeztek Magyarkanizsán

Minden erejükre szükségük volt azoknak a résztvevőknek, akik indultak a II. Karácsonyi Kupa elnevezésű felhúzó versenyen. Ez az erőemelés harmadik gyakorlata és kétségtelenül a legnehezebb. A legtöbb résztvevőnek sikerült rekordot döntenie.
13:30, Frissítve: 13:38

Átérezni a Himnusz és a Szózat lelkületét

25. alkalommal szervezte meg az Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesülete a Himnusz és Szózat szavalóversenyt. A megmérettetésnek a Szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar adott otthont.
13:22

Egységes fordítások Vajdaságban

Ezzel a címmel tartott fordítástudományi konferenciát a Magyar Nemzeti Tanács Szabadkán. Az előadók személyes tapasztalatokat osztottak meg egymással, valamint a vajdasági fordítástudomány aktuális kérdéseit is megvitatták.

Népszerű

Elhunyt Guba Éva, a Pannon RTV újságírója

Kollégánk hosszabb ideig tartó betegség után ma hunyt el - tudatta szerkesztőségünkkel családja. Guba Éva 2020 óta volt a Pannon RTV munkatársa, mint Tisza-menti tudósító.

Itt a disznótorok ideje - Megéri-e böllért fogadni?

A hideg idő beköszöntével elérkezett a disznótorok ideje. Legalábbis ott, ahol még éltetik ezt a hagyományt. Ma már a falvakban is egyre kevesebben döntenek a disznóvágás mellett, aminek több oka is van.