Ugrás a tartalomra

Poeltenberg Ernő életútja a magyarkanizsai megemlékezés középpontjában

2023.10.06
17:23
2023.10.06
17:29
Forrás
Pannon RTV
Az aradi vértanúk faragott táblája előtt emlékeztek meg a magyarkanizsai nagytemetőben az 1849. október 6-i eseményekről.

Emlékműsorral és a kegyelet virágainak elhelyezésével tisztelegtek az akkori események és azok hősei előtt. A megemlékezésen Kávai Szabolcs történelemtanár külön kiemelte Poeltenberg Ernő tábornok életét, aki nem magyarként is helyt állt, és támogatta a magyar nemzetet.

„Az ő személye külön érdekes számomra is. Sokat foglalkoztatott az életútja, és a hozzá hasonló nem magyar származásúak életútja és mártírhalála. Köztudott, hogy nem is tudott magyarul, Bécsben született, semmi magyar kötődése nem volt. Mindig felmerült bennem az a kérdés, hogy mi ösztönözte, mi vezérelte őt és a hozzá hasonló nem magyar nemzetiségűeket, hogy mégis a magyar szabadságharc és magyar forradalom mellé álljanak. Különféle kérdések jöttek elő bennem, hogy családi háttér, politikai meggyőződés, egyéni szimpátia vagy eskü, hiszen letették a törvényes magyar kormányra az esküt ő és a többi katona.”

aradi vértanúk
Kávai Szabolcs

Most

14:02, Frissítve: 16:34

Jogászkonferencia Palicson

Határtalan kisebbségi jogvédelem címmel tartanak jogász konferenciát Palicson. Az eseményt a Vajdasági Magyar Jogász Egylet a magyarországi Kisebbségi Jogvédő Intézettel karöltve szervezte meg.

Népszerű