Ugrás a tartalomra

Szilva minden mennyiségben

2023.09.09
16:44
2023.09.09
18:24
Forrás
Pannon RTV
Szilvás sütemények, különböző szilvalekvárok és sok-sok szilvapálinka – ez jellemezte az idei Szilva-és Pálinkafesztivált Tiszaszentmiklóson. A gasztrokulturális fesztivált, idén hetedik alkalommal rendezték meg.

Az ízletes gyümölcsöt sokféleképpen kínálták fel a látogatóknak a rendezvényen. Nem csak magyar, hanem helybéli és környékbeli szerb és lengyel egyesületek is részt vettek az eseményen.

Marija Kovač, az Orchidea Női Egyesület elnöke: „Készítettünk szilvalekváros piskótatekercset, lekváros linzereket, vannak itt régi, hagyományos, fahéjjal és szilvalekvárral készült sütemények, croissant, ami ugyanúgy lekvárral van töltve, hoztunk 5-6 fajta süteményt.”

A nyalánkságok mellett több csapat főző versenyen is részt vett. Több üstben is rotyogott a bableves. A környékbeli különleges nevelési igényű gyerekek a "Vidám csapat" részeként idén is versenybe szálltak.

Rudics Kinga: „Voltunk már korábban, és megnyertük az első helyt. Most is reménykedünk.”

A fesztiválon bemutatták a pálinkafőzést is. A versenyre 31 pálinkaminta érkezett, így a zsűrinek igen nehéz dolga volt.

Novák Imre, a zentai Pálinka Lovagrend tagja: „Tiszta, jó minőségű alapanyagból, tehát egészséges szilvából készül. Az erjesztés figyelemmel kísérve, időben lefőzve és utána a párlatot szétválasztani az elő-, közép- és utópárlatra. Ez nagyon fontos.”

Versenyeztek a különböző szilvalekvárok, valamint a sütemények is. Készültek krémes sütemények, piskóták, muffinok és gombócok, de előnyben voltak azok a kalácsok amelyek a régi, hagyományos receptek alapján készültek – mesélte az egyik zsűritag, Borbély Mária.

„Mivel hagyományápoló a társaság is, úgyhogy több pontot adunk azoknak akik a hagyományok alapján készítik a gombócot, a tekercseket, barátfülét vagy hasonlókat szilvalekvárral.”

A rendezvény fő célja a szilva népszerűsítése, a hozzá kapcsolódó hagyományok és receptek megőrzése, valamint a magyar közösség erősítése.

Törtei János, a Piros Tulipán Magyar Hagyományőrző és Környezetvédő Egyesület alelnöke: „A szilvafesztiválra jött a választás, mivel Tiszaszentmiklóson nincs olyan ház ahol ne lenne szilvafa. Idén egy kicsik gyengébb volt a termés, de azért feltaláltuk magunkat, tudunk pálinkát is főzni, lekvárt, kalácsokat is, szóval mindenből van. Idén is nagyon szépen összejöttünk, megtartottuk ezt a gyönyörű rendezvényt, barátkozunk egy kicsikét.”

A fesztivált kultúrműsor, zene, valamint közös ebéd is színesítette.

szilva
fesztivál
pálinka
Tiszaszentmiklós

Most

18:12, Frissítve: 18:17

Két nap alatt ezer kilométert repült egy mentett kis hattyú

Példa értékű összefogással és sikersztorival zárult a kis hattyú megmentése. A jeladóval ellátott kis hattyú a szabadon engedését követően egy hónapra, április 12-én útnak indult, a legfrissebb adatok alapján, jelenleg a Fekete-tengernél tartózkodik.
17:18, Frissítve: 19:33

Az éghajlatváltozás a méztermelésre is kihat

Az enyhe téli időjárás és az éghajlat változása a méhészeket is nehéz helyzetbe hozza. A méhészek elmondása szerint idén szokatlanul korán virágzásnak indult a repce és az akác, aminek hatására a méhek is idő előtt megkezdték munkájukat.

Népszerű