Ugrás a tartalomra

Támogatás az energiahatékonyság növelésére

2024.01.03
12:15
2024.01.03
16:29
Forrás
Pannon RTV
69 pályázóval írták alá a szerződést szerda délelőtt az energiahatékonyság növelésére Magyarkanizsa községben. Összesen 133-an pályáztak sikeresen, viszont a 10 millió dináros keretösszeg csak ennyi pályázóval tette lehetővé a szerződés aláírást.

A község tavaly 5 millió dinárt nyert a Bányászati és Energetikai Minisztérium pályázatán lakóépületek, családi házak és lakások energiahatékonyságának növelésére. Az önkormányzat önrészével együtt pedig a polgároknak 10 millió dináros keretösszeg állt rendelkezésükre.

A magyarkanizsai Mácsai Máté napelemes rendszerekre igényelt támogatást. Összesen 800 ezer dinár értékben pályáztak, melynek felét az önkormányzat biztosította: „Mindenféleképpen terveztük, már le is kértünk egy árajánlatot, és aztán mondták, hogy várjuk meg, hátha lesz községi szinten támogatási lehetőség, és akkor úgy voltunk vele, hogy ez már egy plusz segítség, hogy ha ezt megvárjuk.”

Az érintettek külső ablakok és ajtók cseréjére, földgáz-, biomassza kazánok, fűtőtestek beszerzésére és felszerelésére, hőpumpák és a fűtési rendszer-kiegészítőkre, napkollektorok beszerzésre és beszerelésére pályázhattak. A község területéről összesen 133 polgár pályázott sikeresen, de csak az első 69 pályázóval tudta az önkormányzat aláírni a támogatást. Az önkormányzat kérvénnyel fordult az illetékes minisztérium felé, annak érdekében, hogy a többi pályázónak is tudják biztosítani az összeget.

A vezetőség várja még a minisztérium döntését ezzel kapcsolatban - nyilatkozta Magyarkanizsa polgármestere, Fejsztámer Róbert: „A pályázatban a minisztérium úgy határozta meg, hogy időrendi sorrendben kell, hogy megkössük a pályázatokat, így most a 133-ból 69-et időrendi sorrendben megkötöttük, de mi azt kérvényeztük, hogy mind a 133-at hagyják jóvá. Ehhez pedig az önkormányzat plusz eszközöket hozzárendelt a tavalyi évben.”

Ebben az évben leginkább nyílászárók és kazánok cseréjére pályáztak a legtöbben. Az önkormányzat az energetikahatékonysági programot 2024-ben is folytatja. Idén 9 millió dináros önrésszel, összesen pedig 18 millió dinárral támogatnák a jelentkezőket.

energiahatékonyság
Fejsztámer Róbert

Most

07:35

Érkezik a csapadék

A reggeli órákban Szerbia déli vidékein már esett, késő délutánra pedig az ország többi részén is megvastagszik a felhőzet. Késő délutánra Vajdaságba is megérkezhet a csapadék.
21:33, Frissítve: 21:53

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.