Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Molnár Ádám

Tervet dolgoztak ki a romák helyzetének javítására

2022.06.23
13:37
2022.06.23
16:39
Forrás
Pannon RTV
A romák helyzetének javítását célzó helyi cselekvési terv kidolgozása történt meg Magyarkanizsán a 2022-2026-os időszakra vonatkozóan.

A 2011-es népszámlálás adatai szerint a községben a lakosság 2,35 százaléka vallotta magát romának, ez a szám azonban mára már jóval több lehet.

Pannon RTV/Molnár Ádám

Magyarkanizsa község területén több intézményben is foglalkoztatnak roma nemzetiségű munkavállalókat. A magyarkanizsai Egészségházban például egy fiatal, tehetséges 22 éves roma hölgy kapott munkát nemrégiben, aki a könyvelői részlegen dolgozik.

Gyólay Karolina, igazgató, Egészségház, Magyarkanizsa: „A saját családjában, a saját fizetéséből támogatja a fiatalabb testvérét,  hogy ő is egy középiskolát befejezzen, és munkát találhasson. Nagyon kérjük a munkaadókat, hogy adjanak lehetőséget ezeknek a fiataloknak, hisz csak azt kell néznünk, hogy dolgozni akarnak, és ha a munkájuk megfelelő, akkor semmilyen különbség nincs bármelyik nemzetiség között.”

Pannon RTV/Molnár Ádám

A tartományi illetékes titkárság és a magyarkanizsai önkormányzat közösen 400 ezer dinárt biztosított a helyi roma populáció lakhatási és életkörülményeinek a javítására irányuló akcióterv kidolgozására.

Bicskei Ibolya, szociális védelemmel megbízott tag, Magyarkanizsa KT: „A Szociális Központ szakmunkatársai mellett részt vesznek a kulturális intézmények, az oktatási intézmények, az egészségügyi szervezet, az önkormányzat, a helyi közösségek, valamint a Vöröskereszt munkatársai is.”

Pannon RTV/Molnár Ádám

Az akcióterv kidolgozását egy kutatómunka előzte meg, amely során kiderült, hogy elsősorban az oktatás, az egészségügy, a lakhatás, valamint a sport, a szabadidő és a biztonság területén jelentkeznek problémák a roma populációt illetően.

Telek Krisztina, igazgató, Szociális Központ, Magyarkanizsa: „A fő cél az oktatás területén elsősorban a 8. osztálynak a befejezése. 75 százaléka a roma lakosságnak befejezetlen általános iskolával rendelkezik a községünkben, ez azt jelenti, hogy átlagosan 5-6 osztályuk van. Nagyon fontos, és a megkérdezettek hajlandók is és szeretnék is befejezni a nyolc osztályt. Ez mellett autodidakta módon, megpróbálva túlélni a mindennapokat, van aki autómechanikusként, kőművesként próbálkozott, tehát nem mindenki napszámba jár, erről pedig szeretnének papírt is szerezni.”

Pannon RTV/Molnár Ádám

Az illetékes hozzátette, a roma közösség fiatal tagjai esetében komoly problémát jelent a magatartászavar. Szavai szerint a Magyarkanizsai Szociális Központ tavalyi adatai szerint összesen 41 bűncselekményt követtek el kiskorúak a község területén, 90 százalékuk pedig a roma közösség közül került ki. Az akciótervvel az önkormányzat célja az, hogy változtasson az említett helyzeten.

Magyarkanizsa
Gyólay Karolina
Magyarkanizsai Egészségház
Bicskei Ibolya
roma
roma integráció

Kapcsolódó tartalmak

Most

19:22, Frissítve: 20:12

Ég a fenyőerdő Miskolc közelében, a Bükkben

Már mintegy száz hektárnyi területen ég a fenyőerdő Miskolc külterületén, a Bükkben, Jávorkút közelében - tájékoztatta a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság helyettes szóvivője az MTI-t.

Népszerű

Apa és négy gyerek – segítsünk a Vranka családnak

Segítségre szorul a szabadkai Vranka család. Az apa egyedül neveli négy gyermekét. A szerény körülmények között élő öttagú családnak leginkább élelmiszerekre, tisztálkodási szerekre, valamint építőanyagokra lenne szükségük.

Betakarítják az illegálisan vetett gabonát

Törökbecsén újra betakarítják az illegális terméshozamot az állami tulajdonban lévő földterületekről. A bánáti községben 2016-tól gyűjtik be a terményt azzal a céllal, hogy ily módon fékezzék meg a föld törvénytelen használatát.