Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Lukács Attila

Ünnepelnek a tordaiak

2021.05.15
16:27
2021.05.16
07:08
Forrás
Pannon RTV
A falu újratelepítésének a 245. évfordulója jegyében - de a járványhelyzet miatt, a megszokottnál szerényebben – ünnepelik Tordán a templombúcsút és a falunapot. A tavalyihoz képest idén már több vendég érkezett a hétvégén a bánáti faluba.
Pannon RTV/Lukács Attila

A Juhász zenekar Tudom én már című - gyermekeknek készült - lemezének a bemutatójával kezdődött a Falunapi műsor péntek este. A felújított kultúrotthonban megtartott koncert hangulata pedig megmutatta, hogy kezd lassan visszatérni az élet a megszokott kerékvágásba.

Juhász Gábor, a Juhász zenekar vezetője: „Tudják a dalokat, amiket játszunk. Ismerik ezeket a dalokat és az nekem nagyon fontos, hiszen igazából ennek ez a célja, hogy ezek a dalok ne maradjanak ki a gyerekek neveléséből. Ez a mi hagyományainkhoz tartozik.”

 

Pannon RTV/Lukács Attila

A tordaiak a járványhelyzetben is készülődtek a falu legnagyobb ünnepére.

Pannon RTV/Lukács Attila

Csinosították házaikat, a központot. A szervezők pedig igyekeztek tartalmas műsort készíteni,

Dobai János, elnök, Torda HK: „245 évvel ezelőtt kezdődött Torda újratelepítése, amely számunkra nagyon fontos. A 245 év alatt tehát elég sok minden történt a faluba. Számunkra az a fontos, hogy tiszteljük a múltunkat is. Így tehát ezúttal sem marad el az a szokás, hogy ilyenkor megkoszorúzzuk azokat az emlékhelyeket, emléktáblákat, amelyek valamilyen módon nyomot hagytak a falu múltjában.”

 

Pannon RTV/Lukács Attila

Ki gyakrabban, ki ritkábban jár haza, de a legtöbb elszármazott számára ez az a hétvége, amikor mindenképpen megpróbál hazajönni.

Kószó József: „Elmentem külföldre, végén, Budapesten kötöttem ki. Solymáron élünk, az egy kis község Pest mellett. Kertészettel foglalkozok ott. Hazajárunk, ha csak tehetjük. A házunk az itt van. Nem adtuk el, nem is bírjuk eladni, nem is akarjuk.”

Pannon RTV/Lukács Attila

A tordaiak az elmúlt időszakban betartották a járványügyi szabályokat és a faluban élők több mint negyven százaléka már felvette a védőoltást. A nehéz év után eseménydúsabb napokat remélnek.

Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke: „A megmaradási kényszer, az életösztön, az életerő, az életvidámság folyamatos volt ebben a faluban. A mai nap, amikor a templombúcsút ünnepeljük, meg a falu napját ünnepeljük, akkor azt gondolom, hogy kellő tisztelettel kell, hogy gondoljunk az elődökre, akik megteremtették azt, amit meg kell őrizni, meg lehet őrizni és tovább lehet vinni.”

 

Pannon RTV/Lukács Attila

A bánáti papság közreműködésével ünnepi szentmisét mutattak be a Nepomuki Szent János-plébániatemplomban.

Pannon RTV/Lukács Attila

Volt horgászverseny, megnyitották a helybeli amatőr festők tárlatát és bemutatták a helyi értékeket. A háromnapos rendezvény vasárnap kirakodóvásárral zárul.

Torda
templombúcsú
falunap
Dobai János
Juhász zenekar
Pásztor István

Most

23:32

Nem jutott döntőbe a szerb férfi röplabda-válogatott

A szerb válogatott az olaszokkal mérte össze tudását az Európa-bajnokság elődöntőjében, Katowicében. A mérkőzés rendkívül szoros volt. Végig fej-fej mellett haladt a két csapat, de kiváló játékuknak köszönhetően az olaszok nyertek 3:1-re.
19:47, Frissítve: 19:55

Klári néni újra énekelt Moholon

Harmadik alkalommal emlékeztek meg Moholon a Csobolyó Művelődési Egyesület szervezésében emléknappal és gyönyörű dallamokkal Vlasityné Zélity Klára életéről és munkásságáról.

Népszerű

Börtönbe vonul Lagzi Lajcsi

Lopás és vesztegetés miatt 2 év 10 hónap börtönbüntetésre ítélték Galambos Lajost, művésznevén Lagzi Lajcsit.