Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Lukács Attila

Ünnepelnek a tordaiak

2021.05.15
16:27
2021.05.16
07:08
Forrás
Pannon RTV
A falu újratelepítésének a 245. évfordulója jegyében - de a járványhelyzet miatt, a megszokottnál szerényebben – ünnepelik Tordán a templombúcsút és a falunapot. A tavalyihoz képest idén már több vendég érkezett a hétvégén a bánáti faluba.
Pannon RTV/Lukács Attila

A Juhász zenekar Tudom én már című - gyermekeknek készült - lemezének a bemutatójával kezdődött a Falunapi műsor péntek este. A felújított kultúrotthonban megtartott koncert hangulata pedig megmutatta, hogy kezd lassan visszatérni az élet a megszokott kerékvágásba.

Juhász Gábor, a Juhász zenekar vezetője: „Tudják a dalokat, amiket játszunk. Ismerik ezeket a dalokat és az nekem nagyon fontos, hiszen igazából ennek ez a célja, hogy ezek a dalok ne maradjanak ki a gyerekek neveléséből. Ez a mi hagyományainkhoz tartozik.”

 

Pannon RTV/Lukács Attila

A tordaiak a járványhelyzetben is készülődtek a falu legnagyobb ünnepére.

Pannon RTV/Lukács Attila

Csinosították házaikat, a központot. A szervezők pedig igyekeztek tartalmas műsort készíteni,

Dobai János, elnök, Torda HK: „245 évvel ezelőtt kezdődött Torda újratelepítése, amely számunkra nagyon fontos. A 245 év alatt tehát elég sok minden történt a faluba. Számunkra az a fontos, hogy tiszteljük a múltunkat is. Így tehát ezúttal sem marad el az a szokás, hogy ilyenkor megkoszorúzzuk azokat az emlékhelyeket, emléktáblákat, amelyek valamilyen módon nyomot hagytak a falu múltjában.”

 

Pannon RTV/Lukács Attila

Ki gyakrabban, ki ritkábban jár haza, de a legtöbb elszármazott számára ez az a hétvége, amikor mindenképpen megpróbál hazajönni.

Kószó József: „Elmentem külföldre, végén, Budapesten kötöttem ki. Solymáron élünk, az egy kis község Pest mellett. Kertészettel foglalkozok ott. Hazajárunk, ha csak tehetjük. A házunk az itt van. Nem adtuk el, nem is bírjuk eladni, nem is akarjuk.”

Pannon RTV/Lukács Attila

A tordaiak az elmúlt időszakban betartották a járványügyi szabályokat és a faluban élők több mint negyven százaléka már felvette a védőoltást. A nehéz év után eseménydúsabb napokat remélnek.

Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke: „A megmaradási kényszer, az életösztön, az életerő, az életvidámság folyamatos volt ebben a faluban. A mai nap, amikor a templombúcsút ünnepeljük, meg a falu napját ünnepeljük, akkor azt gondolom, hogy kellő tisztelettel kell, hogy gondoljunk az elődökre, akik megteremtették azt, amit meg kell őrizni, meg lehet őrizni és tovább lehet vinni.”

 

Pannon RTV/Lukács Attila

A bánáti papság közreműködésével ünnepi szentmisét mutattak be a Nepomuki Szent János-plébániatemplomban.

Pannon RTV/Lukács Attila

Volt horgászverseny, megnyitották a helybeli amatőr festők tárlatát és bemutatták a helyi értékeket. A háromnapos rendezvény vasárnap kirakodóvásárral zárul.

Torda
templombúcsú
falunap
Dobai János
Juhász zenekar
Pásztor István

Kapcsolódó tartalmak

Most

21:21

Vučić: Több az újszülött, mint tavaly

521-gyel több gyermek született idén, az év első 6 hónapjában Szerbiában, mint tavaly ugyanebben az időszakban - jelentette ki Aleksandar Vučić az Instagram-profilján feltöltött videóban brüsszeli hivatalos látogatása előtt.
18:36, Frissítve: 18:58

Megállapodás a napraforgó áráról

Megállapodás született a napraforgó áráról a tiltakozó gazdák és a szerb kormány között. A Szerbiai RTV szerint a napraforgó felvásárlási ára kilogrammonként 73 dinár lesz, a kifizetés határideje pedig október 15.
16:26, Frissítve: 17:37

Dániel történetén keresztül közelebb Istenhez

Új élmények, új barátok, játékok és egy kis tanulás - erről szól az idei református tábor Szabadkán. A gyerekek játékos formában ismerkedhetnek meg a bibliai eseményekkel és ily módon közelebb kerülhetnek Istenhez.

Népszerű

Halálos baleset Bácsfeketehegynél

Halálos baleset történt délután az autópályán. Egy személyautó és egy kombi ütközött össze az Újvidék és Szabadka közötti autópálya-szakasz bácsfeketehegyi lejáratánál pénteken.