Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Vöröskeresztesek tartottak előadást az adai ovisoknak

2022.05.23
13:51
2022.05.23
17:04
Forrás
Pannon RTV
A hangsúlyt kisebb sebek ellátására, továbbá a háromszögű kendő használatára helyezték.

Az adai Čika Jova Zmaj Iskoláskor Előtti Intézményben tartottak előadást az adai Vöröskereszt munkatársai nagycsoportos óvódások számára.

Hogyan kell ellátni kisebb sérüléseket? Hogyan kell használni a háromszögű kendőt és a fáslit, valamint kit kell hívni, ha valaki megsérült? - erről halottak előadást az ovisok.

Rusák Hanna, óvódás: "Hogy, hogy kell bekötni a kezet a lábat. És ha valaki megsérül melletted, hívni kell a mentőket. A 194-es számot kell hívni."

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Körtvélyesi Zalán, óvodás: "Volt már sérülésem,  a kezem fájt nagyon. Ha valaki bajba jut, a mentőt kell hívni."

Több mint 30 gyerek vett részt az előadáson. Az óvodások párokban a gyakorlatban is kipróbálták a háromszögű kendő és steril gézlap használatát.

Bakos Mária, védőnő: "Minden évben próbálkozunk azzal is, hogy vendégeket hívunk, ahogyan a mai nap folyamán a Vöröskereszttől meghívtuk Teodórát és Beátát, hogy a gyakorlatban mutassák meg, hogy mik azok a teendők, ha vérzés van, megvágják magukat, leesnek lépcsőről, bicikliről, bárhonnan."

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

A kendő használata mellett a Vöröskereszt munkatársai beszéltek az orrvérzésről is, valamint egy próbababán megmutatták a fáslival való kötözés folyamatát is.

Velez Teodóra, az adai Vöröskereszt titkára : "Az óvodába már több éven keresztül szoktunk visszajárni. Nagyon fontosnak tartom, hogy a gyerekek egy-egy sérülés alkalmával ne ijedjenek meg a vérzéstől. Emellett a gyerekeknek nincs egy olyan érzetük, hogy következménye van valaminek, így sokkal nyugodtabb körülmények között tudnak cselekedni és tenni valamit. Már az is nagyon sokat jelent, hogyha a gyerek fel tudja hívni a mentőszolgálatot."

A helyi Vöröskereszt folyamatosan aktív Ada község területén. Iskolákban, óvodákban, valamint a felnőtteknek is tartanak tájékoztatókat az elsősegély, valamint a véradás fontosságáról.

Vöröskereszt
Ada
óvoda

Most

11:50

Csaknem 40 fokkal köszönt be a július

36-37 Celsius fokos meleggel köszöntött be a július. Jó hír viszont, hogy már csak pár napig kell kibírni a kánikulát, a jövő hét elején enyhe lehűlés érkezik térségünkbe. Nem szakad meg azonban a strandolós idő.
10:48, Frissítve: 10:55

Könnyítik a vasúti teherforgalmat

Elfogadta a szerb parlament Külügyi Bizottsága a szerb és a magyar kormány közötti közúti, vasúti és vízi forgalom határellenőrzéséről szóló megállapodás módosításait - írja közösségi oldalán Kovács Elvira.

Népszerű

Apa és négy gyerek – segítsünk a Vranka családnak

Segítségre szorul a szabadkai Vranka család. Az apa egyedül neveli négy gyermekét. A szerény körülmények között élő öttagú családnak leginkább élelmiszerekre, tisztálkodási szerekre, valamint építőanyagokra lenne szükségük.

Betakarítják az illegálisan vetett gabonát

Törökbecsén újra betakarítják az illegális terméshozamot az állami tulajdonban lévő földterületekről. A bánáti községben 2016-tól gyűjtik be a terményt azzal a céllal, hogy ily módon fékezzék meg a föld törvénytelen használatát.