Ugrás a tartalomra

10 év börtönre ítélték Šešeljt

2018.04.11
15:39
2018.04.11
19:53
Forrás
Pannon RTV
Vojislav Šešeljt, a Szerb Radikális Párt vezetőjét szerda kora délután 10 év börtönbüntetésre ítélte az ENSZ nemzetközi törvényszéki mechanizmusa emberiesség elleni bűncselekmények miatt.

Többek között bűnösnek találták a vajdasági Herkócáról a horvát nemzetiségű lakosság erőszakos elűzéséért. Šešelj azonban szabad ember, mivel 12 évet töltött el előzetesben. Az ENSZ nemzetközi törvényszéki mechanizmusa a fennmaradó ügyeket vette át a hágai Nemzetközi Törvényszék megbízatásának tavalyi lejárta után.


A másodfokon meghozott határozatot Theodor Meron hozta nyilvánosságra. Vojislav Šešelj, mint ahogyan korábban bejelentette, nem vett részt az ítélethirdetésen. Kimondták, hogy a Szerb Radikális Párt elnöke bűnös a vajdasági horvátok elűzéséért és erőszakos kitelepítéséért, ami a Herkócán, 1992. május 6-án tartott gyűlöletbeszédének következménye. Felmentették viszont a Vukovárban, Mali Zvornikban és a Képviselőházban mondott beszédeiben elhangzott állítólagos gyűlöletkeltés vádja alól, mivel a vád állításai nem voltak kellőképpen megalapozottak. Elutasították a vádat a háborús szokások megsértésével kapcsolatban is. Megállapították, hogy Horvátországban és Bosznia-Hercegovinában voltak szisztematikus és szervezett támadások a nem szerb lakosság, azaz a horvát és a bosnyák nemzetiségűek ellen, amit az egyesített szerb erők követtek el, de nem sikerült bizonyítani, hogy ezekben közvetlenül részt vett volna Vojislav Šešelj.

Az elsőfokú ítéletben a hágai Nemzetközi Törvényszék Bírói Tanácsa 2016. március 31-én felmentette a radikális párt elnökét mind a 9 vádpont alól. A Törvényszék akkor 28 év börtönbüntetés kiszabását vagy a bírósági eljárás újratárgyalását követelte Vojislav Šešelj ellen. Emiatt került az ügy másodfokra.

Šešelj a Večernje novosti napilapnak korábban azt nyilatkozta, hogy a másodfokú ítélet meghozatala nem érdekli, azt át fogja aludni.

Vojislav Šešelj

Most

14:39, Frissítve: 14:44

Kollégium vagy lakás?

Az egyetemi hallgatóknak továbbtanulásuk során számos költséggel kell számolniuk. A lakhatási kiadások a legmagasabbak. Legtöbben a kollégiumot választják annak kedvező ára miatt, de túljelentkezés esetén marad a lakás bérlésének a lehetősége.
12:58, Frissítve: 13:43

Az egész ország az áldozatokra emlékezik

Egy évvel a belgrádi iskolai lövöldözés után az egész ország megemlékezett az áldozatokról. A televízió és rádióműsorok reggel 8:41 perckor megszakították a sugárzást, és egy perces néha csenddel tisztelegtek a lövöldözésben elhunytak emléke előtt.
09:15, Frissítve: 09:25

A Leverkusen tovább menetel

A Bayer Leverkusen magabiztosan nyerte az AS Róma elleni Európa Liga elődöntő első mérkőzését. A Marseille és az Atalanta döntetlen.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.