Ugrás a tartalomra

1400 eurós átlagfizetést ígért 2027 végére a szerb államfő

2024.01.21
10:25
2024.01.21
19:29
Forrás
Pannon RTV
Aleksandar Vučić tegnap este részletesen beszámolt arról, milyen ütemű bérfejlesztést tervez az ország, és azt is elárulta, Belgrád mellett mely városokban lehet majd a legjobban keresni.

De mennyi is valójában az 1400 euró, mire elég, és mennyire versenyképes Európában vagy a régióban?

86 738 dinár, vagyis nagyjából 740 euró volt a nettó szerbiai átlagbér tavaly októberben. Ez a legfrissebb adat, ami jelenleg elérhető a Köztársasági Statisztikai Hivatal oldalán. Ezt az összeget, vagyis a 740 eurót kellene a következő négy évben közel a duplájára növelni ahhoz, hogy beteljesüljön az államfő ígérete, és 1400 euró legyen az átlagbér.

A megvalósítás első lépése, hogy januártól emelkedett a minimálbér, ami most 47 154 dinár. Innen számolt tovább Vučić.

„Arra számítunk, hogy az átlagbér decemberben már 958 euró lesz. 2025-ben a szerbiai átlagbér először haladja majd meg az ezer eurót, és ez azt hiszem, önmagában ez egy nagy siker. 1056 euró lesz, Szerbia szintjén, tehát nem Belgrádban vagy Újvidéken. Célunk, hogy mindezek mellett, amiről beszéltem, 2027 decemberére a szerbiai átlagfizetés, beleszámítva a fejletlen régiókat is, Újvidéken, Belgrádban vagy Borban akár 1800 euró is lehet, ami már majdnem kétezer euróhoz közelít, tehát mindössze négy év leforgása alatt 1400 euró lenne az átlagbér.”

A terv megvalósításához Vučić a magánszektor segítségét kérte.

„Kérem a magánszektor segítségét. Megvették a Slavija szállodát, azt mondja az ember, befejezi három év alatt, hogy meg legyen az Expóra. Nyilvános pályázat volt, kifizette, megvette. Köszönöm! Segítsenek az országuknak! A magánszektor nélkül semmit nem tehetünk.”

A realitás azonban egyelőre még messze van az 1400 eurótól. Hogyan él a 740 eurós átlagfizetésből, jut megtakarításra is? - tette fel a kérdést szombat este Facebook-oldalán az Efektiva Fogyasztóvédelmi Egyesület. A felvetésre néhány óra alatt nagyjából 200 hozzászólás érkezett, melyekből kiderül, sokaknak még a 740 eurós átlagbér is távoli álom.

Nem véletlenül találták ki a közgazdászok a mediális vagy mediánbér fogalmát. Ezt úgy határozzák meg, hogy a fizetéseket sorba rendezik, és a középre eső érték lesz a medián: ennél a dolgozók fele többet, fele kevesebbet keres. Szerbiában pedig rendszeresen azt tapasztalhatjuk, hogy a mediánbér jóval az átlag alatt marad. Az októberi statisztika szerint például 67 ezer dinár volt, 20 ezerrel kevesebb az átlagnál.

De hol tart Szerbia más európai országokhoz képest?

Szerbia a régióban és Kelet-Európához képest is jól szerepel. A 740 eurós átlagbér is beelőzi Boszniát, Montenegrót, Albániát, Észak-Macedóniát, de Törökországot is. Amennyiben az év végére sikerülne megközelíteni az ezer eurót, az már egyes uniós országokat is verne, és nagyjából megközelítené a mostani közép-európai, például magyarországi vagy szlovákiai fizetéseket. Persze vannak olyan összegek is, amelyek Vučić 2027-re prognosztizált átlagától is fényévekre vannak. Svájcban például már most is átlagosan 5 és félezer eurót visznek haza havonta az emberek.

átlagfizetés
2027
bérfejlesztés
mediánbér

Most

14:52, Frissítve: 16:53

Népszerűek a palicsi programok

Május másodikán is több ezren látogattak Palicsra, habár a borongós időjárás miatt nem volt akkora tömeg mint előző nap, amikor mintegy 40 ezer ember fordult meg a tóparton.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.