Ugrás a tartalomra

17 pontos deklarációt is elfogadtak Szófiában

2018.05.17
19:07
2018.05.17
20:17
Forrás
Pannon RTV
Kétnapos csúcstalálkozót tartanak az európai uniós és a nyugat-balkáni országok állam- és kormányfői a bolgár fővárosban.

Az ülésen elsősorban a térség jövőjéről és a közelmúltbeli amerikai intézkedésekre adandó válaszlépésekről tárgyaltak, de szó esett a migrációról is. Emellett egy 17 pontos deklarációt is elfogadtak az EU képviselői és a nyugat-balkáni partnereik, valamint több együttműködési szerződést és memorandumot is megkötöttek a felek.

Az Európai Unió egyértelműen támogatja a Nyugat-Balkán európai integrációs perspektíváját, politikai, gazdasági és társadalmi átalakulását. A nyugat-balkáni partnerek pedig ismételten elkötelezik magukat az európai integráció mellett - olvasható a csúcstalálkozón résztvevő felek közös nyilatkozatában. A 17 pontból álló deklaráció kitér a migráció kezelésére irányuló és a határigazgatás területén megvalósuló együttműködés elmélyítésére is.

Több kétoldalú tárgyalás, szerződéskötés is történt. Aleksandar Antić, szerb bányászati és energiaügyi miniszter például nyilatkozatot írt alá a Bulgária és Szerbia közötti gázösszeköttetés kiépítéséről.

Emmanuel Macron francia elnök korábban azt mondta, az Európai Uniónak nem szabad addig új tagokat felvennie, amíg nem hajtják végre a szükséges belső reformokat. A szófiai találkozón is ezt az álláspontját hangsúlyozta.

Mint mondta, fontosnak tartja és támogatja az EU és a Balkán együttműködését, a csatlakozást viszont nem mindenáron.

Angela Merkel német kancellár szerint nincs értelme csatlakozási céldátumokról beszélni az Európai Unió nyugat-balkáni bővítésével kapcsolatban.

Angela Merkel, kancellár, Németország: „Nem tartom helyesnek, hogy az Európai Bizottság 2025-ös céldátumot jelölt meg arra, hogy újabb államok csatlakozzanak a közösséghez, mert egy ország felvételét nem az idő, hanem a felkészülés előrehaladása határozza meg.”

A nyugat-balkáni országok integrációja elsődleges fontosságú az Európai Unió számára, amely a jövőben is a térség legmegbízhatóbb partnere marad - jelentette ki az Európai Tanács elnöke. Donald Tusk szerint nincs más jövő a Nyugat-Balkán előtt, mint az Európai Unió, nincs alternatíva, nincs B-terv. - 

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke az amerikai intézkedésekre adandó válaszlépésekről beszélt: „Az Európai Bizottság aktiválni fogja azt az úgynevezett blokkoló rendeletet, amely megtiltja az európai cégeknek, hogy eleget tegyenek az Irán elleni amerikai szankcióknak. Kötelességünk megóvni az európai vállalatokat az amerikai szankciók negatív hatásaitól.”

A felek az integráció mellett gazdasági, kereskedelmi kapcsolatokról tárgyaltak és kétoldalú egyeztetéseket folytattak egymás között.

Szófia
Emmanuel Macron
Angela Merkel
Jean-Claude Juncker

Most

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.