Ugrás a tartalomra

20 éve lőtték le a lopakodót

2019.03.27
20:26
Forrás
Tanjug, Szerbiai RTV, Blic
20 évvel ezelőtt ezen a napon lőtte le az akkori Jugoszláv Katonaság 250-ik légvédelmi dandárja az Amerikai Egyesült Államok F-117-es lopakodó repülőgépét Danyi Zoltán ezredes parancsnoksága alatt.

A gép a szerémségi Buđanovac közeli szántóföldre zuhant, ahol a helyiek valóságos népünnepélyt rendeztek a gép roncsain táncolva. A 45 millió dolláros gép pilótája, Dale Zelko sikeresen katapultált, mielőtt a szovjet gyártmányú SZ-125 Nyeva rakétája eltalálta volna. A hibás fordításnak köszönhetően láthatatlannak nevezett gép maradványai jelenleg a Belgrádi Repüléstörténeti Múzeumban vannak kiállítva. Az évfordulóra a belgrádi Banjica kaszárnyában emlékeztek meg. Aleksandar Vulin védelmi miniszter úgy fogalmazott, a nagyok és erősek ritkán és nehezen ismerik el hibáikat és véleménye szerint a NATO bombázás egy hatalmas hiba, sőt gonosztett volt. Ezzel utalt Jens Stoltenberg NATO főtitkár korábbi nyilatkozatára, miszerint a bombázások nem a lakosok ellen irányultak.

lopakodó
Danyi Zoltán

Most

07:36

Pénteken lesz hűvösebb

Május második napján, csütörtökön változóan felhős égboltra számíthatunk. Változékony idő lesz, elszórtan esővel, zivatarral.
20:09, Frissítve: 20:32

A kormányprogramról vitázik a parlament

Miloš Vučević kormányalakító több mint három órán keresztül ismertette expozéját. Ezt követően megkezdődött a vita a köztársasági képviselőházban a kormányprogramról.
13:43, Frissítve: 16:32

Ezreket vonz a palicsi majális

Verőfényes napsütés és viharos erejű szél várta a 39. palicsi majális látogatóit. Már a délelőtti órákban benépesült a tópart, a kora délutáni órákban pedig már több ezren voltak a sétányon.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.