Ugrás a tartalomra

2024-ben megoldódhat az évtizedes konfliktus?

2023.12.22
08:27
2023.12.22
08:32
Forrás
Pannon RTV
Belgrádnak és Pristinának januárban formalizálnia kell a megállapodását.

Miroslav Lajčak, az EU párbeszédért felelős különmegbízottja szerint októberben a szerb államfő és a koszovói miniszterelnök elfogadhatónak ítélte meg azt, hogy az európai javaslat alapján alapítsák meg Koszovóban a Szerb Községek Közösségét. A két fél közti megállapodás végrehajtása egyelőre függőben van, mert mindkét oldalnak voltak kérései és kérdései azzal kapcsolatban.

Úgy látszik, Brüsszelben egyre többen gondolják úgy, hogy ideje lenne megoldást találni a régóta húzódó konfliktusra. Legutóbb Vladimir Bilčik, az Európai Parlament szerbiai jelentéstevője nyilatkozott arról, hogy a reformok és az Oroszország elleni szankciók bevezetése mellett a koszovói párbeszédet is folytatni kell Belgrád uniós integrációja érdekében.

Elemzők szerint a megoldás keresése azért is kaphat új ütemet, mert 2024-ben EP-választások lesznek, novemberben pedig Amerikában is államfőválasztást rendeznek.

Miroslav Lajčak
Belgrád-Pristina
Koszovó

Most

07:23

Ortodox nagypéntek van

A hívek ma Jézus kereszthalálára emlékeznek, ez a legszomorúbb nap az egyházi évben. Szigorú böjti nap azok számára, akik a Julianus-naptárt követik.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.