Ugrás a tartalomra

300 km új út épül - aláírták a szerződéseket Kínában

2023.10.17
12:13
2023.10.17
17:24
Forrás
Szerbiai RTV
300 kilométernyi új útszakasz épül Szerbiában kínai cégek közreműködésével - egyebek mellett erről írt alá szerződést Pekingben a szerb és a kínai delegáció.

A befektetés összértéke mintegy négymilliárd euró. Emellett kínai gyorsvonatok vásárlásáról is megegyeztek a felek. Aleksandar Vučić szerb és Hszi Csin-ping kínai elnök jelenlétében pedig a két ország közötti szabadkereskedelmi egyezményt is aláírták az illetékes miniszterek.

A kínai cégek közreműködésével megvalósuló szerbiai úthálózat-fejlesztés több vajdasági projektet is érint. Ide tartozik az Újvidéket és Nagybecskereket összekötő új autópálya, illetve a Vajdaság mosolyaként emlegetett útszakasz is, amely a tervek szerint Béreget és Nákófalvát köti majd össze.

A befektetésekről szóló szerződést a szerb részről Goran Vesić építésügyi miniszter írta alá.

„Ezeknek a szerződéseknek az összértéke 3,5, illetve 4 milliárd euró közé tehető. Csaknem 300 kilométer autópályát és gyorsforgalmi utat építünk, ez pedig nagyban hozzájárul a közlekedési infrastruktúra-fejlesztés folytatásához, ami egyébként Vučić elnök úr víziója, miszerint Szerbia a közlekedési infrastruktúra fejlesztésével együtt fejlődik, mivel minden új út, minden új vasút munkahelyeket és magasabb életszínvonalat teremt, illetve a helyi gazdaságot is fejleszti.”

Emellett öt kínai gyártású gyorsvonat vásárlásáról is megegyeztek a felek. Ezek majd Belgrád és Budapest között fognak közlekedni - tette hozzá Goran Vesić.

Aleksandar Vučić szerb és Hszi Csin-ping kínai elnök jelenlétében pedig a két ország közötti szabadkereskedelmi egyezményt is aláírták az illetékes miniszterek. Ez várhatóan jövő év májusától léphet majd érvénybe - nyilatkozta a sajtónak Vučić. A szerb elnök a vasútépítésről is beszélt.

„A vasútépítés befejezéséről is beszélgettünk. Hszi elnök úr azt mondta, hogy tud arról, hogy mi szeretnénk, ha a gyorsvasút 2024 végéig elkészülne Szabadkáig. Ígéretet tett rá, hogy a kínai munkások ezt befejezik a 2024-es év vége előtt, tehát az Észak-Bácskában és a Dél-Bácska északi részén élők, tehát a verbásziak és a szabadkaiak is örülhetnek, de még az újvidékiek is, mert ez a vasút teljesen megváltoztatja majd az életet.”

A szerb elnök egyebek mellett a koszovói helyzetről is egyeztetett a kínai elnökkel, illetve Vlagyimir Putyin orosz államfővel is sikerült néhány szót váltania Pekingben, de négyszemközti találkozóra ezúttal nem került sor - mondta Vučić.

Kína
út
útfejlesztés
Goran Vesić
Hszi Csin-ping
szabadkereskedelmi megállapodás

Most

14:52, Frissítve: 16:53

Népszerűek a palicsi programok

Május másodikán is több ezren látogattak Palicsra, habár a borongós időjárás miatt nem volt akkora tömeg mint előző nap, amikor mintegy 40 ezer ember fordult meg a tóparton.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.