Ugrás a tartalomra

54. davosi Világgazdasági Fórum - A bizalom újjáépítése

2024.01.15
14:04
2024.01.15
14:11
Forrás
Pannon RTV
Az eseményen 120 ország több mint 2800 vezetője, illetve politikai képviselője vesz részt. Az idei fórum témái között szerepelnek a geopolitikai bizonytalanság , az Európa biztonságát veszélyeztető kihívások, valamint a világgazdaság aktuális témái.

A davosi Világgazdasági Fórum előtt minden évben közzéteszik a Globális kockázatok című jelentést. Az idei elemzés szerint a legsúlyosabb rövid távú, azaz a következő két évre vonatkozó kockázati tényezők: a félretájékoztatás és a dezinformáció, a szélsőséges időjárás, a társadalmi polarizáció, a kiberbiztonsági bizonytalanság és az államközi fegyveres konfliktus.

A legsúlyosabb hosszú távú – nagyjából tíz évre terjedő – kockázatokat egyebek mellett a szélsőséges időjárás, a biodiverzitás csökkenése és az ökoszisztéma összeomlása, a természeti erőforrások kimerülése, továbbá a félretájékoztatás és dezinformáció jelentik.

A mostani fórumon az Ukrajna elleni orosz háború a legfontosabb témák egyike. A Davosban megtartott Világgazdasági Fórum előtt, vasárnap tartották Ukrajna helyzetéről a megbeszélést. Mintegy 120 nemzetbiztonsági szakember érkezett a csaknem két éve tartó háború lezárását célzó ukrán béketerv megvitatásának negyedik fordulójára. Az ukrán elnök kabinetfőnökét delegálta a nyitóülésre. Bár az előző fordulóhoz képest itt több ország képviseltette magát, Kína nem vett részt az összejövetelen.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök korábban egy 10 pontból álló béketervet javasolt a háború befejezésére, azóta három találkozó volt: Koppenhágában, Dzsiddában és Máltán. A terv az orosz csapatok kivonását és az ellenségeskedések beszüntetését, valamint az Ukrajna és Oroszország közötti államhatárok helyreállítását írja elő. A tárgyalásokon Oroszország nem vesz részt. Moszkva szerint ugyanis lehetetlen lenne a Kijev által javasolt formában megvalósítani a tervet.

Azt is bejelentették, hogy Miroslav Lajčak is ott lesz Davosban. A Belgrád és Priština közötti párbeszédért felelős uniós különmegbízott külön-külön tárgyal majd Aleksandar Vučić szerb elnökkel és Albin Kurtival, Koszovó miniszterelnökével, de közös megbeszélés nem lesz. Az EU pedig arról is tájékoztatta a közvéleményt, hogy a szerb köztársasági elnök csütörtökön tárgyal majd az Európai Bizottság elnökével.

Ami pedig a magyar képviseletet illeti, Novák Katalin is Svájcba utazik, ahol január 16. és 18. között vesz részt a fórumon. Magyarország köztársasági elnöke fel is szólal az eseményen, emellett kétoldalú tárgyalásokat is folytat majd, többek között Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével.

Világgazdasági Fórum
Ukrajna
Volodimir Zelenskij
davosi Világgazdasági Fórum
Miroslav Lajčak

Most

19:37, Frissítve: 19:54

Nem hadászati nukleáris gyakorlatot tart Oroszország

Arra utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni - közölte az orosz védelmi minisztérium.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.