Ugrás a tartalomra

80 millió eurót kap Szerbia az EU-tól a közigazgatás átalakítására (videó)

2016.12.05
16:13
80 millió euróval támogatja a szerb közigazgatás alapvető átalakítását az Európai Unió
80 millió euróval támogatja a szerb közigazgatás alapvető átalakítását az Európai Unió. Erről ma írtak alá megállapodást. Johannes Hahn uniós szomszédságpolitikai és bővítési biztos belgrádi látogatásán elmondta, Szerbia a jövőben is számíthat az EU-ra.      Jadranka Joksimović, Szerbia eurointegrációval megbízott tárca nélküli minisztere és Genoveva Ruiz Calavera, az Európai Bizottság nyugat-balkáni megbízottja írta alá a támogatásról szóló szerződést. A 80 millió euróval a közigazgatást szeretnék modernizálni. Az elvárások szerint kényelmesebb lesz az adminisztrációs ügyeket intézni, egyetlen ügyfélkapun végeznek majd mindent. Aleksandar Vučić, miniszterelnök, Szerbia: „Reggel hallgattam Jadrankát, aki azt mondta, nem fogják ezt közvetlenül észrevenni a kórházakban és az utakon. Én viszont azt szeretném mondani, hogy ezt a 80 millió eurót közvetlenül fogják látni a kórházakon és az utakon keresztül, valamint mindenen keresztül, amit csinálunk Szerbiában. Merthogy hatékony adminisztráció, jó, működőképes közigazgatás nélkül, valamint anélkül, hogy mi magunk változtassunk magunkon, nem lesznek jó eredményeink a jövőben.”



Hahn hangsúlyozta, Brüsszel nem felejti el Szerbiának azt, amit a migrációs krízis során tett, így a jövőben is számíthat majd az EU-ra Belgrád. Egy csónakban evezünk, együtt kell működnünk – emelte ki a bővítési biztos. Johannes Hahn, uniós szomszédságpolitikai és bővítési biztos: „Már 2007 óta biztosítjuk ezt az országot és befektetünk itt. Kiemelném a befektetéseket, mégpedig hogy európai pályázatok formájában kétmilliárd eurót fordítottunk arra, hogy Szerbia modernebb ország legyen. Úgy gondolom, hogy már láthatjuk az első konkrét eredményeket. A pénzügyi szektorban történtek fejlesztések, befektetőket vonzottak ide, jobbak a gazdasági mutatók.” Johannes Hahn kijelentette, jövő héten új fejezetek nyílhatnak meg Szerbia csatlakozási folyamatában. Mégpedig elképzelhető, hogy egyszerre több is. Vučić szerint az biztos, hogy az ötödik fejezet megnyílik, amely a közbeszerzésre vonatkozik. Hahn hangsúlyozta, az uniós országok elszántak Szerbia csatlakozását illetően, mindenki szívesen látná Szerbiát az Európai Unió családjában. (Fotó: Tanjug)
Aleksandar Vučić
Johannes Hahn
közigazgatás

Most

14:52, Frissítve: 16:53

Népszerűek a palicsi programok

Május másodikán is több ezren látogattak Palicsra, habár a borongós időjárás miatt nem volt akkora tömeg mint előző nap, amikor mintegy 40 ezer ember fordult meg a tóparton.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.