Ugrás a tartalomra

Abszurd vitának nevezte a Sargentini-jelentésről szóló vitát Orbán Viktor

2018.09.11
20:41
2024.03.19
08:42
Forrás
Pannon RTV
Abszurd vitának nevezte a Sargentini-jelentésről szóló vitát Orbán Viktor az Európai Parlamenti plenáris ülését követő nemzetközi sajtótájékoztatóján.

A magyar miniszterelnök szerint a vita alapvető karaktere az abszurditás, mert Magyarországon öt hónappal ezelőtt választás volt, és a magyar emberek a fontos politikai kérdéseket már megvitatták. Ennek ellenére az EP a saját akaratát szándékozik ráerőltetni Magyarországra - fűzte hozzá Orbán Viktor.

Az Európai Néppárt része akarunk lenni a továbbiakban is - mondta Orbán Viktor.
A magyar miniszterelnök elmondta, látja, hogy az Európai Néppárt bajban van. Úgy gondolja, hogy az Európai Néppárt nem elég erős, hogy a saját útját járja. A néppártiak úgy táncolnak, ahogy a szocialisták és a liberálisok fütyülnek, és ezen változtatni kell - fűzte hozzá: „Az Európai Néppárt bajban van, az elmúlt években elvesztettük a karakterünket, elhagytuk az alapító atyáknak a tanításait. Egy olyan európai pártcsalád lettünk, amelynek nincs karaktere, nincs saját akarata, állandóan óvatoskodik, méricskél és gyakorlatilag úgy ugrálunk ahogy a szocialisták meg a liberálisok fütyülnek. Egyetlen célja van az Európai Néppártnak, hogy meg ne vádoljanak minket az európai sajtóban vagy éppen az európai fórumokon. Ez baj. A Fidesz a maga részéről az Európai Néppárt lojális tagja. Ott is akarunk maradni és azért fogunk dolgozni, hogy meg tudjuk reformálni az Európai Néppártot, hogy visszataláljunk az alapítók és a Helmut Kohl által kijelölt útvonalra, értékekhez, irányokhoz, bátorsághoz és karakterhez.”

Orbán Viktor kijelentette: a migráció elleni küzdelem nem pártkérdés. Minden kormánnyal hajlandó együttműködni, aki meg akarja védeni a határokat. Orbán Viktor szerint az EP-választások jövőre egy kérdéskör körül fognak forogni, ez pedig a migráció lesz: „Szeretném világossá tenni, hogy a határok megvédése az nem pártkérdés. Számomra és Magyarország számára közömbös, hogy az a kormány amelyik meg akarja védeni a határokat az tőlünk jobbra vagy balra áll. Egy dolog számít, hogy meg akarja megvédeni Európa határait. Azok a közös határaik. Tehát szeretném világossá tenni, hogy én minden kormánnyal, pártösszetételtől függetlenül mindig együtt fogok működni annak érdekében, hogy közösen meg tudjuk védeni az európai határokat. Ennyit érdemes belelátni az olasz kormány és a magyar kormány együttműködésébe.”

A magyar kormányfő kalózakciónak nevezte a Sargentini-jelenetést és az eljárást, mivel a bizottság nem küldött hivatalos delegációt Magyarországra a jelentés készítésekor. Orbán Viktor szerint becsapják az európai képviselőket azzal, hogy egy tisztességtelen vizsgálat történt.

A Sargentini-jelentésről az Európai Parlamentben kialakult vitát Kozma Zoltán a helyszínről követte.

Orbán Viktor
Sargentini-jelentés
Strasbourg

Most

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.