Ugrás a tartalomra

Aleksandar Vučić fogadta az EP elnökét

2018.01.31
17:28
2024.03.19
08:52
Az Európai Unió kötelező erejű jogi dokumentumot vár el Szerbiától Pristinával kapcsolatban, hogy Szerbia az EU tagja lehessen – ezt mondta Antonio Tajani, az Európai Parlament elnöke.

Aleksandar Vučić szerb államfő több témában is tárgyalt Tajanival, majd közösen megnyitották az EU–Szerbia 2018: beruházások, növekedés és foglalkoztatás elnevezésű konferenciát.

Antonio Tajani, az EP elnöke és Aleksandar Vučić szerb államfő egyebek mellett a gazdasági diplomáciáról, a jogállamiságról, Belgrád és Pristina kapcsolatáról, valamint Oliver Ivanović koszovói szerb vezető meggyilkolásáról is tárgyalt. Aleksandar Vučić, államfő, Szerbia: „Konkrét témákról beszélgettünk. Hogyan és milyen módon lehetne felgyorsítani utunkat az EU felé, mi az, amit meg kell, hogy tegyünk. Beszélgettünk még, amiért külön hálás vagyok Tajani úrnak, arról, amit gazdasági diplomáciának neveznek, arról a tényről, hogy egyre több európai vállalkozó érkezik Szerbiába, hogy egyre többen akarnak befektetni Szerbiába és egyre többen akarnak együttműködni Szerbiával.”

Szerbia jó úton halad, hogy tagja legyen az Európai Uniónak - mondta Antonio Tajani, az Európai Parlament elnöke. „Remélem és szeretném, hogy Szerbia az EU tagja legyen, valóban látom, hogy mennyire közel van ehhez. Aleksandar Vučićtyal beszéltünk arról is, hogy van még sok dolog, több területen, amit Szerbiának meg kell tennie, mint a jogállamiság kérdése, az alkotmány reformja, a sajtó, stb. Biztos vagyok benne, hogy Szerbia mindent megtesz, ami szükséges, minden szükséges helyreigazítást, ahogy más országok is Európában.”

Nemcsak politikai, hanem gazdasági szempontból is egyre jobb a kapcsolat Szerbia és az Európai Unió között - jelentette ki Vučić. A szerb elnök elmondta: az elmúlt 5 évben 47 százalékkal nőtt a kereskedelmi forgalom az EU és a balkáni ország között. A szerb termékek exportja az uniós országokba 80 százalékkal emelkedett - húzta alá a szerb államfő.

Reméli, hogy az Európai Unió Nyugat-Balkánra vonatkozó stratégiája, amelyet február elején mutatnak majd be, megfelelő ösztönzés lesz Szerbia számára az európai integráció további folyamatában - jelentette ki Ana Brnabić szerb kormányfő, miután Antonio Tajanival, az Európai Parlament elnökével találkozott. Hozzátette, Szerbia készen áll újabb fejezetek megnyitására, a csatlakozási tárgyalások felgyorsítására. Leszögezte, a reformokat, amelyeket eddig végrehajtottak az országban, nemcsak és kizárólag az uniós csatlakozás miatt tették, hanem a társadalom fejlődése érdekében is. Az EP elnöke a találkozó után kijelentette: az EU támogatja a Belgrád és Pristina közötti párbeszéd folytatását, amely a régióban uralkodó stabilitás egyik biztosítéka is. 

EP
Antonio Tajani
Aleksandar Vučić

Most

14:39, Frissítve: 16:36

Kollégium vagy lakás?

Az egyetemi hallgatóknak továbbtanulásuk során számos költséggel kell számolniuk, az egyik ilyen a lakhatási kiadás. Legtöbben a kollégiumot választják annak kedvező ára miatt, de túljelentkezés esetén marad a lakás bérlésének a lehetősége.
12:58, Frissítve: 16:12

Az egész ország az áldozatokra emlékezik

Egy évvel a belgrádi iskolai lövöldözés után az egész ország megemlékezett az áldozatokról. A televízió és rádióműsorok reggel 8:41 perckor megszakították a sugárzást, és egy perces néha csenddel tisztelegtek a lövöldözésben elhunytak emléke előtt.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.