Ugrás a tartalomra

Aleksandar Vučić: Szerbia győzedelmeskedik (videó)

2016.09.19
14:13
Szerbia győzedelmeskedik majd az élet azon területein, amelyeken lehetősége van az országnak versenyezni - ezt az állam miniszterelnöke mondta a belgrádi közmédia műsorában
Szerbia győzedelmeskedik majd az élet azon területein, amelyeken lehetősége van az országnak versenyezni - ezt az állam miniszterelnöke mondta a belgrádi közmédia műsorában. Aleksandar Vučić hangsúlyozta, Szerbia szempontjából kiemelt fontosságú a stabilitás kérdése, emellett nagyon fontos az is, hogy az ország jó gazdasági eredményeket mutat. Az interjú során kitért arra is, hogy támogatja a 2024-es olimpia budapesti megrendezését. A szerb miniszterelnök a belgrádi közmédia műsorában kiemelte, a munkanélküliség az országban 26 százalékról 16,5-re csökkent. A cél az európai átlag, a 12 százalék elérése. Szerinte erre megvan az esély, mivel több külföldi vállalkozó is érdeklődik az országban rejlő lehetőségek után. Aleksandar Vučić, miniszterelnök, Szerbia: „A gazdaságunk növekszik és fejlődik, növekszünk és fejlődünk, azért, hogy az emberek azt mondják, megérezték ennek hatását. A következő évben a minimális átlagfizetés az év vége előtt 450 euró lesz. 2020-at mondtam, de 2018 végéig az átlagfizetés 500 euró lesz.”



A kormányfő arról is beszélt, hogy minél jobb kapcsolatot szeretne kiépíteni Horvátországgal is. Szerinte ez nem lesz könnyű, mivel a dalmát államban napi téma Szerbia. „Figyelünk arra, hogy minél jobb kapcsolatot építsünk ki velük és Grabar Kitarović elnökasszonnyal, de megvédjük a nemzeti, az állami érdekeinket. Senkit sem fenyegetünk, ez nem a mi stílusunk, ez nem a mi célunk, ez nem a mi érdekünk. Mi azt szeretnénk, ha az egymás közötti kereskedelmünk nagyobb lenne.” Aleksandar Vučić hozzátette, a szomszédos államokkal jó gazdasági együttműködést szeretne kiépíteni. Szerinte ezen az úton jól halad Belgrád. „Először Szerbia történetében, a valamikori Jugoszlávia szétesése óta, többletünk van Szlovéniával szemben, a volt Jugoszlávia összes országával szemben. Első alkalommal van többletünk az árucsere-kereskedelem terén Horvátországgal.” Petr Pavel, a NATO tábornoka azt mondta, hogy a Balkán továbbra is potenciális forrása lehet a háborúknak. Erre reagálva Vučić azt mondta, hogy minél előbb szeretne beszélni a katonai szövetség főtitkárával, mivel Belgrád nem akar összetűzéseket. „Nekünk több gyakorlatunk van a béke érdekében folytatott partnerség terén a NATO országaival, a NATO-val, mint Oroszországgal. Ezért nem értem, hogy milyen fenyegetésről beszélnek, ez lehet, hogy valamilyen népszokásnak a része, mivel láthatólag nincs más témájuk. A mi témánk a gazdaság, megpróbálunk Horvátországgal minél jobb kapcsolatot kiépíteni.” A boszniai Szerb Köztársaságban tartandó referendummal kapcsolatban kiemelte, Belgrádnak eszébe sem jut belekeveredni a népszavazás kérdésébe. „Felelősségteljesen viselkedtünk, számunkra a stabilitás alapvető fontosságú. Egy dolgot mondunk, ha valaki megpróbálja félrerakni vagy megbontani a daytoni békemegállapodást, az nagy gondot okoz mindenkinek, akkor is, ha a megállapodás nem tökéletes. Félek attól, félek mindentől, ha ezt valaki megkezdi.” Az interjú során kitért arra is, hogy Budapest 2024-ben szeretne házigazdája lenni az olimpiának. Aleksandar Vučić szerint gyönyörű lenne, ha a magyar fővárosban rendeznék meg az ötkarikás játékokat. „Azt mondhatom, hogy indítványozom a kormánynál, hogy támogassuk Budapestet Rómával, Párizzsal és Los Angelesszel szemben. Mi Budapestet, a mi magyar barátainkat az összes fórumon támogatni fogjuk. Ez rendkívüli lehetőség lenne üzleti szempontból Szerbiának és az egész térségnek is. Gyönyörű hír lenne, ha Budapest megkapná a 2024-es olimpia rendezési jogát.” A migránshelyzettel kapcsolatban azt mondta, a falak felhúzása ellen van, de nem hagyják, hogy Szerbia a bevándorlók parkolójává váljon. Hozzátette, az országban jelenleg 6500 migráns van, 81 százalékuk afgán. Hangsúlyozta, Szerbia már nem tud több migránst befogadni, mivel akik itt vannak, azok sem folytatják az útjukat az EU területére.
olimpia
Aleksandar Vučić

Most

14:52, Frissítve: 16:53

Népszerűek a palicsi programok

Május másodikán is több ezren látogattak Palicsra, habár a borongós időjárás miatt nem volt akkora tömeg mint előző nap, amikor mintegy 40 ezer ember fordult meg a tóparton.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.