Ugrás a tartalomra

Aleksandar Vulin a szabadkai befogadóközpontba látogatott (videó)

2016.07.25
12:55
Mintegy négy-ötszáz migráns tartózkodik most a szabadkai ideiglenes pihenőközpontban
Mintegy négy-ötszáz migráns tartózkodik most a szabadkai ideiglenes pihenőközpontban. A számuk folyamatosan változik. Egyesek már hetek óta ott vannak, mások pedig csak egy-két napra állnak meg, erőt gyűjtenek a továbbinduláshoz. Az utóbbi időben egyre kevesebb bevándorló érkezik Szerbiába illegálisan, a megerősített határvédelemnek köszönhetően - mondta Aleksandar Vulin, aki ma meglátogatta a központot. A szociálpolitikai miniszter kitért a horgosi helyzetre is, a nemrég érkezett tiltakozó migránssal folyamatosan kapcsolatban vannak a hatóság emberei. Ameddig a bevándorló békések a határövezetben, semmilyen erőszakot nem alkalmaznak a hatóságok - emelte ki a tárcavezető. vulin211 órakor osztották az ebédet a Vöröskereszt és a kommunális rendőrség munkatársai a szabadkai központban. A bennlakók betartják a szabályokat, csendben sorakoztak az ételért. Sok a pakisztáni, legalább negyvenen vannak. Őket az Európai Unióban gazdasági bevándorlónak tekintik. Az ő sorsuk talán a legbizonytalanabb - mondta az egyik közülük. Hozzátette: „Úgy hallottam, talán tízen átjutnak naponta a határon, de nem próbálkoztam, mert hatalmas a biztonsági készültség ott, lehet hogy annyi a probléma, ezért nem próbálkoztam, csak várakozok.” Aleksandar Vulin azt kérte, maradjanak nyugodtak és türelmesek, megfelelő ellátást ígért a továbbikban is nekik. A napközit is meglátogatta a szerb szociálpolitikai miniszter. A tárcavezető újságíróknak elmondta, nem engedhetnek meg semmilyen rendbontást, az autópálya, a forgalom bármiféle leállítását - húzta alá Vulin. Mindenkinek tiszteletben kell tartania a törvényeket, mindenkinek biztosítanak férőhelyet a központokban, joguk van menedéket kérni, amelyet majd elbírálnak, ellenkező esetben kiutasíthatják őket, azonban Szerbia nem létesíthet tábort mindenütt, ahol egy kisebb tömeg összegyűlik, utalva a határ menti helyzetre a miniszter.



Aleksandar Vulin, szociálpolitikai miniszter, Szerbia: „Bizonytalanok, hogy átjutnak-e egyáltalán valamikor. Megrémültek, minden megtörténhet, erre is fel kell készülni. Ezért vannak ott az embereink, ezért egész éjjeleket beszélgetnek velük, ezért vagyunk itt minden gyermeknek, nőnek, és mindenkinek. Rajtunk áll, hogy az incidens lehetőségét a lehető legkisebbre csökkentsük.” A magyar hatóságokkal mindennaposak az egyeztetések. - Reméljük, minden rendben lesz. Mindent megteszünk annak érdekében, hogy elkerüljünk bármiféle incidenst, hogy azokat az embereket, de a területünket is megvédjük - emelte ki Vulin. Szerbia nem maradhat ki az egységes európai uniós megoldásból sem - szögezte le Vulin. Nem válhat megállóhellyé olyanok számára, akiknek minden ajtó zárva van az EU-ban, az Uniónak pedig egyértelmű jelzést kellene küldenie, kit enged be és kit nem, és ehhez tartsa is magát - hangoztatta. A miniszterrel együtt Predrag Vuletić tartományi szociálpolitikai titkár, valamint Vladimir Cucić szerbiai menekültügyi és migrációs biztos is megtekintette a központot.
Aleksandar Vulin
migránsok
Szabadkai befogadóközpont

Most

20:05, Frissítve: 20:17

Verstappen nyerte a sprintfutamot

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull holland versenyzője nyerte a Forma-1-es Miami Nagydíj szombati sprintfutamát.
19:37, Frissítve: 20:02

Egyre népszerűbb a népművészet az ifjúság körében

Több mint 300 gyermekkel tartották meg a XIII. Dunán innen, Tiszán túl elnevezésű Kárpát-medencei ifjúsági népművészeti tehetségkutató verseny délvidéki elődöntőjét Horgoson. Az eseményt a Bartók Béla Magyar Művelődési Egyesület szervezte meg.
18:52, Frissítve: 19:00

Komoly büntetés a fürdőruhában szaladgálásért

Komoly büntetéssel számolhat az, aki idén nyáron fürdőruhában sétálgat Tivat utcáin. A montenegrói város ugyanis megelégelte azt, hogy a belvárosban egy szál bikiniben vagy fürdőnadrágban járkálnak a turisták.
18:07, Frissítve: 18:19

Újraéledt az asztalitenisz Oromon

A helyi közösség és a vállalatok támogatásával az elkövetkező időszakban a régi iskola épületében mindennap lehetőség adódik a helyieknek arra, hogy kipróbálhassák, megtanulhassák ezt a sportágat, vagy épp versenyeket szervezzenek.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.