Ugrás a tartalomra

Amerikai, osztrák és ENSZ tisztségviselők a szabadkai befogadóközpontban (videó)

2016.07.29
12:01
Kyle Scottot a menekültek egy csoportja tolmácsokon keresztül kérte arra, hogy segítsék őket
Kyle Scottot a menekültek egy csoportja tolmácsokon keresztül kérte arra, hogy segítsék őket. Mint mondták, nagyon rossz körülmények között töltik mindennapjaikat. Kyle Scott, belgrádi nagykövet, Amerikai Egyesült Államok: „Azt javasoltam nekik, hogy tudom, hogy Szerbia mindent megtesz itt, és látszik, hogy itt is nehéz a helyzet, de egy olyan programot kellene létrehozni, amelynek köszönhetően a migránsok ott kérhetnek menedéket, ahol biztonságban vannak, ahol meg tudnak élni és a továbbindulásra várhatnak. Lehet ez akár itt, akár Preševóban, nem tudom, de egy ilyen rendszer megfelelő lenne, és ez egy megegyezés részét kellene, hogy képezze Szerbia és Magyarország között.” Aleksandar Vulin szerb szociálpolitikai miniszter a tábor körbejárása után elmondta, hogy az országnak van elegendő helye a befogadóközpontokban, ahová elszállásolhatják a menekülteket. Kiemelte, igyekeznek mindent megtenni annak érdekében, hogy az emberek megfelelő ellátásban részesüljenek. A Horgos melletti sátortáborban tartózkodókról folyamatosan egyeztetnek Magyarországgal - tette hozzá Vulin. Aleksandar Vulin, szociálpolitikai miniszter, Szerbia: „Ez a krízis megoldódhat fél óra alatt. Elegendő lenne, ha Magyarország azt mondaná, hogy a menekültkérelmeket nem a határon levő kerítésnél, hanem a befogadóközpontokban gyűjti össze. Ez a központ lehetne Preševóban, vagy máshol is. Fél óra alatt megoldódna a határon kialakult krízis. Azt a fél órát nem illegális táborokban töltenék, hanem mindannyian a legjobb európai befogadóközpontokba kerülnének.”



A pihenőközpontban járt az Egyesült Nemzetek Szervezetének képviselete is. Irena Vojáčková-Sollorano, állandó szerbiai koordinátor, ENSZ: „A jogállamiság a legfontosabb ebben az esetben. Minden országot szeretnék megkérni arra, hogy alkalmazza a jogállamiságot, azon a módon, ahogyan Szerbia.” Ausztria belgrádi nagykövete emlékeztetett, az Európai Unió és Törökország között kötött egyezmény azt a célt szolgálja, hogy megállítsa a szabályozatlan migrációt, ez pedig hatással lehet a balkáni útvonalra is.
Szabadka
Aleksandar Vulin
Kyle Scott
szabadkai ideiglenes befogadóközpont
Irena Vojáčková-Sollorano

Most

14:52, Frissítve: 16:53

Népszerűek a palicsi programok

Május másodikán is több ezren látogattak Palicsra, habár a borongós időjárás miatt nem volt akkora tömeg mint előző nap, amikor mintegy 40 ezer ember fordult meg a tóparton.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.