Ugrás a tartalomra

Ana Brnabić és Andrej Plenković átadta a Horvát Házat Szabadkán

2023.06.23
19:41
2023.06.23
20:10
Forrás
Pannon RTV
Ünnepélyes keretek között adta át rendeltetésének a Horvát Házat Szabadkán Ana Brnabić és Andrej Plenković. A három vajdasági horvát intézménynek otthont biztosító épület felépítését teljes egészében Horvátország finanszírozta.

Ünnepélyes szalagvágással hivatalosan is megnyitotta kapuit a Horvát Ház Szabadkán. Az épület felépítését teljes egészében a horvát kormány pénzelte. 1,8 millió euróba került a beruházás. Az épületben, vagyis a Horvát Házban három vajdasági horvát intézmény kap majd otthont.

Ezek a Horvát Nemzeti Tanács, a horvát közösség hetilapja a Hrvatska Riječ, vagyis a Horvát Szó, valamint a Vajdasági Horvátok Kulturális Intézete. Jasna Vojnić, a Horvát Nemzeti Tanács elnöke megköszönte a horvát kormány támogatását: „Higgyék el, nehéz kéregetni, azonban az önök támogatása olyan irányba mutat, hogy az ernyőszervezetünk hamarosan képes lesz adakozni is. Jelenleg 9 megkezdett építkezésünk van. Ahogyan a szabadkai Maticát felépítettük, felépítjük a kanizsamonostorit, a péterváradit, a szondit, a belgrádit és a mitrovicait is.”

Tavaly márciusban arról döntött a horvát kormány, a szomszédos országokban élő horvát közösségeket jelentősen támogatja, mondta el Andrej Plenković ünnepi beszédében a Horvát Házban. Mint mondta ennek irányába konkrét lépéseket is tettek, aminek bizonyítéka a horvát közösség új székházának megépítése is. Hangsúlyozta: Szerbia és Horvátország kétoldalú kapcsolatainak javítása érdekében jót tett Tomislav Žigmanov, szerb kisebbségjogi miniszterré való kinevezése.

Andrej Plenković, horvát kormányfő: „Brnabić kormányfő érintőlegesen beszélt Horvátország és Szerbia kapcsolatának összetettségéről. Erre rányomják a bélyegüket azok a kérdések, amelyek a Miloševići rezsim Horvátország elleni agresszióból maradtak fenn. Ezek továbbra is léteznek. Ma itt a szabadkai találkozón és néhány hete Zágrábban is beszéltünk a nyitott kérdésekről. Ilyen az eltűntek, a határok, a háborús bűnök felderítésének, a háborús károk kérdése. Mindenről beszéltünk, ami a kapcsolatunkra nehezedik már mondhatjuk, hogy évtizedek óta. Azonban aktuális kérdésekről is tárgyaltunk, mint a gazdasági és kereskedelmi együttműködés.”

Szerbia számára fontos a jószomszédi viszony, és Szerbia ezen a téren őszintén dolgozik, annak érdekébe, hogy a két ország és ezzel együtt a teljes régió előremenetelét segítse, jelentette ki Ana Brnabić, szerb kormányfő. Ennek érdekébe az év kezdete óta a két ország képviselői hat alkalommal ültek asztalhoz: „Különösen örülök és rendkívül boldog vagyok a horvátországi szerb közösség és a szerbiai horvát közösség tagjainak szoros együttműködésére, akik elszántságukkal és elkötelezettségükkel hozzájárulnak ahhoz, hogy mi mindannyian sokkal nagyobb figyelmet fordítsunk a közösséget érintő problémákra és nehézségekre, hogy mindannyian, akár itt Szerbiában vagy akár Önöknél Horvátországban, megbecsülve és biztonságban érezzék magukat a pozíciójukban. Ez az év arról is emlékezetes marad, hogy Tomislav Žigmanov és Milorad Pupovac január 5-én Zágrábban aláírta a horvátországi szerbek és a szerbiai horvátok együttműködéséről szóló nyilatkozatot.”

A Horvát Ház vagyis a Matica ünnepélyes átadóján Szerbia és Horvátország kormányfői mellett a többi között négy miniszter, nyolc megyevezető, tizenhárom plébános, tíz intézmény vezető, és négy nemzeti tanács elnöke is jelen volt. A Magyar Nemzeti tanácsot Fremond Árpád képviselte.

Andrej Plenković
Horvátország
Horvát Nemzeti Tanács
Ana Brnabić

Most

07:23

Ortodox nagypéntek van

A hívek ma Jézus kereszthalálára emlékeznek, ez a legszomorúbb nap az egyházi évben. Szigorú böjti nap azok számára, akik a Julianus-naptárt követik.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.