Ugrás a tartalomra

Ana Brnabić Szerbia új miniszterelnöke (videó)

2017.06.30
13:00
A köztársasági parlament képviselői szavazattöbbséggel, azaz 157 vokssal hagyták jóvá az új kormányfő személyét és 55 képviselő szavazott nemmel
A köztársasági parlament képviselői szavazattöbbséggel, azaz 157 vokssal hagyták jóvá az új kormányfő személyét és 55 képviselő szavazott nemmel. 38 képviselő maradt távol a parlamenti ülésről. A kabinet tagjairól is nyilvános, név szerinti voksolással döntöttek. Ezzel Ana Brnabić lett az ország történelmének első női kormányfője.    Méltósággal veszi át a miniszterelnöki feladatokat Ana Brnabić - nyilatkozta megválasztását követően az új szerb kormányfő. Elmondta: egy európai Szerbia vízióját szeretné megvalósítani. Slicica.ashx Az új kormány tagjaival közösen letette a hivatali esküt Ana Brnaić, akit immár miniszterelnökként üdvözöltek a szerbiai parlament képviselői. Az új miniszterelnököt több intenzív vitanapot követően választotta meg a köztársasági képviselőház. Az új kabinet vezetőjét az ellenzék tagjai bírálták ugyan, de az elegendő számú támogató voksnak köszönhetően megszavazták. Szakértők szerint 2017. június 29-e jelentős dátumként vonul be az ország történelmébe. ANA BRNABIC Ana Brnabić megválasztása előtt többször is egy költséghatékony európai Szerbia vízióját vázolta fel, amely szerinte a polgárok szolgálatában áll majd. Kiemelte: az új vezetés feladatai között szerepel a nemzeti közösségek jogainak védelme. Szeretné, ha a nyugat-balkáni állam felzárkózna a térség gazdaságilag és iparilag fejlett országaihoz. A miniszterelnök megköszönte a bizalmat és elmondta, hogy méltósággal fogja betölteni az új tisztségét, majd eredményes munkát kívánt minden kollégájának. (fotó: Tanjug)



Heves vita a parlamentben Szerbia új kormányáról

A kabinet megválasztását és a kormány eskütételét heves vita előzte meg ma is a szerb parlamentben. A parlamenti képviselők kérdésével kezdődött az ülés. Az ellenzéki képviselők kritizálták Ana Brnabić kormányalakító expozéját. Nenad Čanak, a Vajdasági Szociáldemokrata Liga vezetője szerint komoly hiba, hogy nem tér ki a vajdasági nemzeti közösségek helyzetére, külön kiemelve a diákok helyzetét. „Nem hallottuk, mi lesz a nemzeti kisebbségek nyelvén készülő tankönyvekkel, figyelembe véve, hogy előző évben volt ígéret, de a kérdés nincs megoldva ebben az évben sem, és ebből ítélve a következő iskolaévben sem lesz megoldva.” A kormányalakító erre reagálva kiemelte, sosem volt ilyen jó viszonya az adott kormánynak a nemzeti közösségekkel, mint most. Ana Brnabić, kormányalakító: „Az előző három évben négy ülése volt a nemzeti kisebbségekkel foglalkozó köztársasági tanácsnak és sosem volt jobb a viszony a nemzeti kisebbségekkel. Akciótervünk is van a nemzeti kisebbségek kapcsán. Novemberben meghívott minket az Európai Parlament Strasbourgba, hogy képviseljük Szerbiát, mint a legjobb példát Európában.”



Nenad Konstantinović folytatta az expozé kritizálását. A Szociáldemokrata Párt alelnöke azt hiányolta, hogy a kormányalakító nem tüntette fel, melyik amerikai egyetemen végezte felsőfokú tanulmányait. „Csalódott vagyok amiatt, hogy a kormányalakító az adatok manipulálásához folyamodott, mint az ő elődje. Úgy gondolom, hogy nem tudunk semmiféle előrelépést tenni, ha a polgároknak hamis adatokat hibás kontextusban mutatnak fel.” A kormányfő és kabinetjének megválasztását kétnapos vita előzte meg a szerb köztársasági parlamentben.  
expozé
köztársasági parlament
Ana Brnabić
szavaz

Most

07:46, Frissítve: 07:53

Húsvét másnapját ünneplik az ortodox hívek

Az ortodox húsvéthétfőhöz Szerbiában számos népszokás kötődik. Egyes szokások a mai napig fennmaradtak eredeti formájukban, mások ugyanakkor módosultak, vagy teljesen a feledésbe merültek az ortodox hívek körében.
07:38, Frissítve: 08:13

Ma van Đurđevdan

A Gergely naptár szerint április 24-én, a Juliánusz naptár szerint május 6-án van Szent György napja.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.