Ugrás a tartalomra

Átadta választási listáját a Vajdasági Magyar Szövetség

2023.11.07
13:56
2024.04.17
13:32
Forrás
Pannon RTV
Átadták a Vajdasági Magyar Szövetség – Elnökünkért, közösségünkért, a jövőért! nevű választási listát a Köztársasági Választási Bizottságnak.

A 250 nevet számláló listán tapasztalt politikusok, de új politikai szereplők is helyet kaptak. A VMSZ listájának első öt helyén dr. Pásztor Bálint, Kovács Elvira, Bájity Borisz, Tóbiás József és Úri Emese szerepel. Dr. Pásztor Bálint több mandátumban is a párt frakcióvezetője volt, és most is a párt listavezetője. A listaátadáskor kiemelte, olyan listát állítottak össze, amely az eddigi hagyományokkal összhangban lefedi Vajdaság teljes egészét, és figyeltek arra is, hogy minden más szempontból kiegyensúlyozott legyen a lista.

Nagyon fontosnak tartom azt elmondani, főleg ebben a mindannyiunk számára nehéz pillanatban, időszakban, hogy a választási listának az elnevezése és egyben a szlogenünk a következő: Vajdasági Magyar Szövetség - Elnökünkért, közösségünkért, a jövőért!. Arra szeretném kérni a teljes vajdasági magyarságot, mindenkit, aki méltányolta, tisztelte, becsülte Pásztor István munkáját az elmúlt években, évtizedekben, hogy ezt fejezze ki olyan módon is, hogy támogatja a Vajdasági Magyar Szövetség listáját december 17-ei választásokon.

A törvényi előírásokkal összhangban, amelyek szerint a választási listán a nők aránya legalább 40 százalék kell, hogy legyen, a VMSZ 250-es listáján 114 nő kapott helyet. Mindjárt a lista második helyén Kovács Elvira áll, aki 2007 óta a Vajdasági Magyar Szövetség köztársasági képviselője. A politikus a VMSZ programjának azon részéről beszélt a lista átadásakor, amely az európai integrációra vonatkozik.

A Vajdasági Magyar Szövetség ezekre a választásokra is választási programmal indul, és annak hangsúlyos eleme, hogy megalakulásunk óta mi kiálltunk Szerbia európai integrációja mellett, és persze ez az elsődleges cél, de ugyanakkor ezzel párhuzamosan Európának reformálódnia és demokratizálódnia kell, illetve egy látható forgatókönyvet előlátnia Szerbia és az egész Nyugat-Balkán számára.

A parlamenti választást december 17-én tartják. A nemzeti kisebbségek pártjainak esetében a természetes választási küszöb van érvényben, ami azt jelenti, hogy annyi kisebbségi képviselő kerülhet be a parlamentbe, ahányszor az egy mandátumhoz szükséges szavazatszámot megszerzi egy nemzeti kisebbségi párt. A választási törvény három évvel ezelőtti módosításával a választási küszöb ötről három százalékra módosult, a VMSZ javaslatára pedig a nemzeti kisebbségi pártok eredményét 35 százalékkal növelik, és csak ezt követően osztják le a mandátumokat.

Választások 2023
Bájity Borisz
Tóbiás József
Úri Emese
Dr. Pásztor Bálint
Vajdasági Magyar Szövetség
Kovács Elvira

Most

17:17, Frissítve: 19:39

Ma kiderül, kik vihetik haza az ajándékokat!

A Közügyek kérdésére csaknem ötszáz válasz érkezett Vajdaság szinte minden részéből. Mai műsorunkban kiderül, hogy ki csobbanhat a családjával Mórahalmon. Nézzék a 18 óra 10 perckor kezdődő műsorunkat.
16:02, Frissítve: 16:33

Fiáker szemlét tartottak Cserépalján

Huszonnyolcadik alkalommal szervezték meg a Cserépaljai Fiáker Szemlét. A Parádés Kocsik és Lovak Nemzetközi Szemléjére a dél-bánáti Cserépaljára egész Szerbia területéről érkeztek a lovas sport kedvelői.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.

Drágábbak a luxustermékek Szerbiában

Több luxustermék is megdrágult Szerbiában május elsejétől. Keddtől egy doboz cigarettáért is többet kell fizetnie a dohányosoknak, mint eddig. Ami viszont jó hír, hogy az áram és a gáz árának emelkedésétől idén már nem kell tartanunk.