Ugrás a tartalomra

Az államiság napja alkalmából az államfő kitüntette azokat, akik sokat tettek Szerbiáért

2018.02.14
15:58
2024.03.19
08:32
Forrás
Tanjug
Az ország saját magát, valamint jövőjét ünnepli - húzta alá Aleksandar Vučić.

Holnap és holnapután ünnepli Szerbia az államiság napját. Ez egyben az ortodox gyertyaszentelő, vagyis a Sretenje napja is. Ebből az alkalomból Belgrádban már ma Aleksandar Vučić kitüntetéseket adott át olyan magánszemélyeknek és intézményeknek, akik sokat tettek Szerbiáért.

Felcsendült a szerb himnusz a köztársasági elnökség épületében. Így kezdődött az ünnepi kitüntetés-átadás a szerb fővárosban. A kulturális műsorral egybekötött ünnepségen Aleksandar Vučić szerb államfő adta át az elismeréseket, melyek között egyebek mellett arany- és ezüstérmek szerepeltek.  

A kitüntetéseket többek között színészek, énekesek, akadémikusok, külföldiek, valamint intézmények vehették át. Munkásságáért Karađorđe csillag kitüntetésben részesült egyebek mellett a Belgrádi Egyetem. Vladimir Bumbaširević, rektor, Belgrádi Egyetem: „Mindannyiunk számára ez az ünnepség igen jelentős, mert ezzel Szerbia államalapításának napját is ünnepeljük. Mikor egy ilyen napon kap valaki elismerést, azért mert sikeresen dolgozott éveken, vagy évtizedeken át, odaadóan és elkötelezetten rendkívüli energiával és annál több lelkesedéssel, mikor különösen szükséges egy olyan környezetben mint a miénk, mindenképp pozitív érzelmek árasztanak el bennünket.”

Az elismeréseket olyan személyek, illetve intézmények kapták meg, akik szorgalmasan és keményen dolgoztak Szerbiáért. Köztük vannak olyanok is, akik szinte az egész életüket arra tették fel, hogy segítsék az ország előrehaladását - emelte ki Aleksandar Vučić. „Ma Szerbia Önöket ünnepelve megünnepelte saját magát és a jövőjét. Önöknek gratulálva egyidejűleg megköszönöm Szerbia és minden lakosa nevében - akiknek példát mutatnak - a szorgalmas, elszánt és kemény munkájukért, amellyel a lehető legtöbbet tettek a hazájukért.”

Az államiság napjával őseink előtt tisztelgünk, emlékezve munkájukra, valamint megmutatjuk hogyan érdemes élni és harcolni - hangsúlyozta a szerb államfő.

kitüntetések
államiság napja
Aleksandar Vučić
szerb államfő

Most

09:15, Frissítve: 09:25

A Leverkusen tovább menetel

A Bayer Leverkusen magabiztosan nyerte az AS Róma elleni Európa Liga elődöntő első mérkőzését. A Marseille és az Atalanta döntetlen.
07:23

Ortodox nagypéntek van

A hívek ma Jézus kereszthalálára emlékeznek, ez a legszomorúbb nap az egyházi évben. Szigorú böjti nap azok számára, akik a Julianus-naptárt követik.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.