Ugrás a tartalomra

Az amerikai alelnök a nyugat-balkáni országok vezetőivel tárgyal

2017.08.02
13:11
2024.03.19
08:36
A nyugat-balkáni országok vezetőivel tárgyal Mike Pence Podgoricában. Az amerikai alelnök már kedd este érkezett meg a montenegrói fővárosba.

 Kijelentette, a tengerparti ország bátorsága, hogy ellenáll az orosz nyomásnak, lelkesíti az egész világot. Mike Pence a nap folyamán Duško Marković montenegrói, Zoran Zaev macedón, Ana Brnabić szerb, Andrej Plenković horvát, Edi Rama albán miniszterelnökkel és Denis Zvizdićtyel, a bosznia-hercegovinai államszövetség minisztertanácsának elnökével, valamint Hashim Thaci koszovói államfővel találkozik.

Már kedden megérkezett Podgoricába az amerikai alelnök feleségével az oldalán. Duško Marković montenegrói miniszterelnök és felesége fogadta. Tiszteletére természetesen felcsendült az amerikai himnusz is.

Donald Trump amerikai elnök beiktatása óta Pence az első magas rangú egyesült államokbeli politikus, aki a térségben tárgyal. Az ünnepi vacsorán elmondta, Montenegró vezető szerepet tölt be abban, hogy a nyugat-balkáni régió továbbra is stabil és biztonságos maradjon. Majd miután átadta Trump üdvözletét, hozzátette, az, hogy Montenegró is a NATO-tagjává vált, azt jelzi, hogy Amerika értékeli az Adriai-tenger mentén fekvő ország barátságát.

Mike Pence, alelnök, Amerikai Egyesült Államok: „Óriási megtiszteltetés számomra, hogy az önök nagyszerű országában lehetek és hogy megünnepeljük a régóta fennálló kapcsolatot a montenegrói és az amerikai nép között.”MIke Pence, Dusko Markovic

A politikusok az úgynevezett adriai alapokmányt aláíró országok csúcstalálkozóján ülnek össze. A dokumentumot 2003-ban írta alá Albánia, Macedónia és Horvátország az Egyesült Államokkal, majd 2008-ban Montenegró és Bosznia-Hercegovina is csatlakozott a szövetséghez. Szerbia, Szlovénia és Koszovó megfigyelőként társult a többi balkáni országhoz. Az együttműködés célja, hogy támogassa a NATO-csatlakozni vágyó országokat. Szerbia azért kért csak megfigyelői státust, mert nem kívánja feladni katonai semlegességét. Az idei találkozónak Montenegró ad otthont, ám Macedónia a megállapodás soros elnökeként szintén házigazdai feladatokat lát el.

amerikai
Nyugat-Balkán
Montenegró
Podgorica
adriai
Ana Brnabić

Most

20:05, Frissítve: 20:17

Verstappen nyerte a sprintfutamot

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull holland versenyzője nyerte a Forma-1-es Miami Nagydíj szombati sprintfutamát.
19:37, Frissítve: 20:02

Egyre népszerűbb a népművészet az ifjúság körében

Több mint 300 gyermekkel tartották meg a XIII. Dunán innen, Tiszán túl elnevezésű Kárpát-medencei ifjúsági népművészeti tehetségkutató verseny délvidéki elődöntőjét Horgoson. Az eseményt a Bartók Béla Magyar Művelődési Egyesület szervezte meg.
18:52, Frissítve: 19:00

Komoly büntetés a fürdőruhában szaladgálásért

Komoly büntetéssel számolhat az, aki idén nyáron fürdőruhában sétálgat Tivat utcáin. A montenegrói város ugyanis megelégelte azt, hogy a belvárosban egy szál bikiniben vagy fürdőnadrágban járkálnak a turisták.
18:07, Frissítve: 18:19

Újraéledt az asztalitenisz Oromon

A helyi közösség és a vállalatok támogatásával az elkövetkező időszakban a régi iskola épületében mindennap lehetőség adódik a helyieknek arra, hogy kipróbálhassák, megtanulhassák ezt a sportágat, vagy épp versenyeket szervezzenek.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.