Ugrás a tartalomra

Az amerikai elnök nem hoz büntetőintézkedést a szaúdi trónörökös ellen

2018.11.21
08:36
Forrás
MTI
Donald Trump amerikai elnök nem hoz büntető intézkedést Mohamed bin Szalmán szaúdi trónörökös ellen Dzsamál Hasogdzsi szaúdi újságíró meggyilkolása ügyében - közölte kedden a Fehér Ház.

A Fehér Ház által kiadott nyilatkozatban Donald Trump leszögezte, hogy az Egyesült Államok "rendíthetetlen partnere" kíván maradni Szaúd-Arábiának, még akkor is, ha "nagyon is előfordulhat", hogy a szaúdi koronahercegnek tudomása volt Dzsamál Hasogdzsi meggyilkolásáról. Az elnök jelezte azt is, hogy nem áll szándékában felmondani a Rijáddal kötött fegyvereladási megállapodásokat, mert - mint hangoztatta - "ha őrült módon felmondanánk ezeket a szerződéseket, Oroszország és Kína óriási hasznot húzna belőle".

Az amerikai hírszerzés változatlanul tanulmányozza az október 2-án Szaúd-Arábia isztambuli konzulátusán elkövetett gyilkosságról rendelkezésre álló bizonyítékokat.

Mike Pompeo, az amerikai diplomácia irányítója támogatásáról biztosította az elnöki nyilatkozatot, illetve az abban foglaltakat. Pompeo a török külügyminiszterrel tartott közös sajtótájékoztatóján leszögezte: az Egyesült Államoknak olyan politikát kell folytatnia Szaúd-Arábia irányában is, amely tovább erősíti az amerikai nemzet biztonságát. A miniszter azt mondta, hogy a Hasogdzsi-ügyet megvitatta török kollégájával, Mevlüt Cavusogluval is.

Törökország nem teljesen elégedett azzal a segítséggel, amelyet Szaúd-Arábia nyújt a Hasogdzsi-gyilkosság feltárásához, s ha úgy látja, hogy a török-szaúdi együttműködés megfeneklik, akkor formálisan is ENSZ-vizsgálatot kér majd - jelentette be Mevlüt Cavusogluval a washingtoni sajtótájékoztatóján.

Dzsamál Hasogdzsi
Donald Trump

Most

18:36

Cápát fogtak Neum közelében

Veszélyeztetett és szigorúan védett cápafaj egy példányát fogott ki a napokban egy helyi horgász az Adriai-tengeren, a bosznia-hercegovinai Neum közelében.
17:58, Frissítve: 18:12

Hszi Csin-ping megérkezett Franciaországba

A kínai elnök Emmanuel Macron francia államfő meghívására érkezett Párizsba, ugyanis a két ország 60 éve lépett diplomáciai kapcsolatba. Hszi Csin-ping franciaországi látogatása után Szerbiába és Magyarországra is ellátogat.
16:01, Frissítve: 16:11

Verstappené a pole pozíció

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull versenyzője volt a leggyorsabb a Forma-1-es Miami Nagydíj szombati időmérő edzésén, így a vasárnapi futamot ő kezdheti majd az élről.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.