Ugrás a tartalomra

Az el nem kötelezett országok vezetőivel tárgyal Vučić

2021.10.10
13:10
2021.10.10
16:43
Forrás
Pannon RTV, Szerbiai RTV
A szerb államfő hozzátette, itt az ideje, hogy megújítsák a politikai függetlenségről szóló elképzeléseiket.

Két napos konferenciát tartanak Belgrádban az úgynevezett el nem kötelezett országok részvételével. A több államot tömörítő mozgalom idén ünnepli fennállásának 60. évfordulóját.

Aleksandar Vučić az eseményen örömének adott hangot annak kapcsán, hogy Szerbia képes volt egy ilyen nagyszabású rendezvény megszervezésére. A szerb államfő hozzátette, itt az ideje, hogy megújítsák a politikai függetlenségről szóló elképzeléseiket. A csúcstalálkozót egyébként a szerb belügyminisztérium 3243 tagja biztosítja.

Az el nem kötelezett országok konferenciájának részeként a szerb államfő Irak, Nepál, Kuvait és Palesztina külügyminisztereivel is tárgyalt. A kuvaiti tárcavezetővel megegyeztek a jövőbeni lehetséges együttműködés irányvonalairól. Egyetértettek abban is, hogy a feleket kölcsönös érdek fűzi a gazdasági és kereskedelmi kapcsolatok élénkítéséhez is. A kapcsolatok további megerősítéséről született megállapodás a nepáli és a palesztin diplomácia vezetőivel is. A legtöbb egyeztetésen a felek érintették a koszovói kérdést is, valamint a régióban uralkodó helyzetet.

Az el nem kötelezett országok mozgalma eredetileg azokat az országokat tömörítette, amelyek nem csatlakoztak egyetlen nagy hatalmi-katonai, azaz sem az USA sem pedig a Szovjetunió vezette tömörüléshez sem.

Aleksandar Vučić, államfő: "Üdvözlet azoknak a küldöttségeknek, annak a 105 országnak és 9 nemzetközi szervezetnek, amelyek képviseltetik magukat Belgrádban, Szerbiában. Ma van az úgynevezett el nem kötelezett országok találkozója, 60 év után. Ez lehetőséget biztosít minden szabad országnak, amely saját politikáját követi, azoknak az országoknak, amelyek együttműködnek, és azoknak az országoknak, amelyek nem elnyomók, hogy tervet és programot készítsenek a jövőre nézve. És azért, hogy jobban és szorosabban együttműködhessenek."

Aleksandar Vučić
el nem kötelezett ország
csúcstalálkozó

Most

09:06, Frissítve: 09:14

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.
07:36

Pénteken lesz hűvösebb

Május második napján, csütörtökön változóan felhős égboltra számíthatunk. Változékony idő lesz, elszórtan esővel, zivatarral.
20:09, Frissítve: 20:32

A kormányprogramról vitázik a parlament

Miloš Vučević kormányalakító több mint három órán keresztül ismertette expozéját. Ezt követően megkezdődött a vita a köztársasági képviselőházban a kormányprogramról.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.