Ugrás a tartalomra

Az ellenzék markáns kritikákat fogalmazott meg a Belgrád-Pristina párbeszéd alakulásáról

2022.09.13
16:51
2022.09.13
17:29
Forrás
Pannon RTV
„Nem vezetünk 5:0-ra a tárgyalásokban, ahogy Marko Đurić mondta. Vesztésre állunk 0:15-re” - mondta a parlamenti vita során Boško Obradović.

Ellenzéki kezdeményezésre a Köztársasági Képviselőház a tervezett 5 órát megduplázva 10 órát látott elő az Aleksandar Vučić által bemutatott jelentés megvitatására. Az indítványt a hatalmi tömörülés pártjai is megszavazták. Az ellenzék soraiból markáns kritikák fogalmazódtak meg a Belgrád-Pristina párbeszéd alakulását illetően, egyesek szerint azt értelmetlen folytatni, míg mások gyökeres változást követelnek annak folytatásába. A hatalmi tömörülés képviselői támogatásukról biztosították a szerb elnököt.

Dr. Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség köztársasági parlamenti frakcióvezetője most kilencedik alkalommal szólalt fel a koszovói témakörben. Elmondta, emlékszik még azokra az időkre, amikor egy másik elv alapján beszélgettek Koszovóról. Nem reális ígéretek voltak, semmilyen hasznot sem hoztak a koszovói szerbeknek, Szerbiának és a polgároknak. Az előző időszakhoz képest 2014-től már valós alapokon beszélnek Koszovóról. Pásztor úgy fogalmazott, ehhez bátorság és felelősség kell. „Nem törekszik mindkét fél a kompromisszumra. Mindaddig, amíg nem alapítják meg a Szerb Községek Közösségét Koszovóban, addig kompromisszumról és mindkét fél részéről vállalt kötelezettségek teljesítéséréről nem beszélhetünk. Ezért csatlakoznék elnök úr felkéréséhez, tudjuk kiket kell kérni, kik a döntéshozók, hogy tegyék lehetővé és tegyenek konkrét lépéseket annak érdekében, hogy alapítsák meg a Szerb Községek Közösségét, annak érdekében, hogy Belgrád és a koszovói szerbek képviselői is láthassák, hogy valóban létezik akarat a kompromisszumra és valóban létezik bármilyen esély a megoldás megtalálására.”

Boško Obradović, a Dveri parlamenti frakcióvezetője szerint a Brüsszeli egyezmény alkotmánysértő és a párbeszéd semmilyen eredménnyel nem járt, sőt, Szerbia kárára volt csak. A teljes folyamat újragondolását indítványozta Oroszország és Kína segítségével. „Nem vezetünk 5:0-ra a tárgyalásokban, ahogy Marko Đurić mondta. Vesztésre állunk 0:15-re. Mindent, amit eddig elértek a tárgyalásokkal az albán állam megerősítésére, a független Koszovó hasznára szolgált, minden ami az ő érdekükben volt, azt alkalmazták is. De mondják el, mit értek el, ami a koszovói szerbek érdekében áll? Mi haszna volt Szerbiának? Azt mondják majd, hogy a Szerb Községek Közössége. De miért nem alkalmazták? Milyen tárgyalók maguk?”

A dialógust folytatni kell, más megoldás nincs - fogalmazott Ivica Dačić. A Szerbiai Szocialista Párt frakcióvezetője szerint a béke biztosítása és a Koszovóban élő szerb nép biztonsága a legfontosabb.  „Hagyjuk a becsületes vereségek politikáját, egy megvalósítható és valós politikát kell folytatnunk, ami a nemzeti és állami érdekek védelmén kell, hogy alapuljon. Keresve azokat, akikkel szövetségre léphetünk, és akikkel nem.”

A Fogadalomtevők Szerb Pártja markáns kritikát fogalmazott meg az államvezetés Koszovó politikájára vonatkozóan. Milica Đurđević Stamenkovski, köztársasági parlamenti frakcióvezető, Fogadalomtevők Szerb Pártja: „A koszovói albánok Szerbia polgárai. A Koszovón élő albánok mindig is Szerbia polgárai lesznek számunkra, akik meg tudják valósítani jogaikat. De nem tudjuk elfogadni a szélsőségességet, a szeparatizmust, évszázados bölcsőnk 12 százalékának megszállását.”

Az ülésen egyébként Aleksandar Vučić szerb államfő a legtöbb felvetésre reagált, a megfogalmazott kérdésekre választ adva. A tervek szerint a képviselők szerdán is folytatják a vitát.

Belgrád-Pristina
parlament
Dr. Pásztor Bálint
Boško Obradović
Ivica Dačić

Most

09:15, Frissítve: 09:25

A Leverkusen tovább menetel

A Bayer Leverkusen magabiztosan nyerte az AS Róma elleni Európa Liga elődöntő első mérkőzését. A Marseille és az Atalanta döntetlen.
07:48, Frissítve: 11:31

Egy éve történt a belgrádi iskolai mészárlás

Egy évvel ezelőtt, 2023. május 3-án gyászba borult Szerbia. Ezen a napon történt ugyanis az az iskolai lövöldözés a belgrádi Vladislav Ribnikar Általános Iskolában, amelyben 9 gyermek és egy felnőtt vesztette életét.
07:23

Ortodox nagypéntek van

A hívek ma Jézus kereszthalálára emlékeznek, ez a legszomorúbb nap az egyházi évben. Szigorú böjti nap azok számára, akik a Julianus-naptárt követik.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.