Ugrás a tartalomra

Az ellenzék új házelnököt szeretne (videó)

2017.04.19
15:34
Folytatta a március 1-jén megszakított ülését a szerbiai parlament
Folytatta a március 1-jén megszakított ülését a szerbiai parlament. Korábban az ellenzéki képviselők kezdeményezték, hogy az ülés folytatásán megvitassák a házelnök menesztését. Ehhez 126 igen szavazatra lenne szükség. Gojković leváltását a Demokrata Párt és az Elég volt! mozgalom kezdeményezte arra hivatkozva, hogy degradálja a parlamentet, illetve megsérti az alkotmányt. Ehhez később más ellenzéki pártok is csatlakoztak. Gojković a parlament szerdai ülésén elmondta, hogy a szabályok szerint csak április végén kerülhet napirendre az ellenzéki képviselőknek az ő menesztésére vonatkozó kérelme. A házelnök hozzátette, már várja, hogy megvitassák a menesztéséről szóló javaslatot. A szerbiai parlament ülését több mint egy hónapja szakították meg az államfőválasztás kampányára hivatkozva. Akkor Maja Gojković tíz perc után, még a napirendi pontok megállapítása előtt rendelt el szünetet. A szerdai parlamenti ülésen Aleksandra Jerkov, a Demokrata Párt köztársasági parlamenti képviselője az oktatási törvény tárgyalása során tért ki a házelnök esetleges leváltására. „Nem tudom, elnökasszony, hogy észrevette-e, de már néhány napja, két hete, a Szerb Parlament előtt fiatalok gyülekeznek, akiknek követeléseik is vannak. Mi az ő javaslataikat előterjesztettük megfontolásra a napirendi pontok közé. Ellentétben azzal, amit ön mondott a médiában, még a mai ülésen sor kerülhet a javaslatok megtárgyalására, amelyek között megtalálható az a javaslat is, amely az ön leváltásáról szól. A szabályaink lehetővé teszik, azt hogy megtárgyaljuk ezt a indítványt a most folyamatban lévő ülésen is.” Mesto: Beograd Datum: 19.04.2017 Dogadjaj: POLITIKA - nastavak sednice Skupštine Srbije Licnosti: Maja Gojkoviæ Maja Gojković, a szerb országgyűlés elnöke azonnal reagált a Demokrata Párt képviselőjének szavaira és rendkívüli ülés összehívását javasolta. A rendkívüli ülést nem a házelnök, és nem a Szerb Haladó Párt tagja fogja vezetni, hanem a parlament alelnöke - tette hozzá Gojković. „Mivel különösen szeretném, hogy megvitassuk ezt, rendkívüli ülést hirdetek meg ezekkel a napirendi pontokkal. Tehát semmi mást. Arra kérem önöket, hogy jegyezzék fel, csak ezeket a napirendi pontokat vitatjuk meg, hogy mit tettem én azért, hogy tiszteljék a parlamentet, és mit tettek ezért mások.”



A házelnök hozzátette, csak a hatalmon lévő kormánykoalíció segítségével kerülhet a személycseréről szóló indítvány az országgyűlés elé, mivel az ellenzéknek a parlamentben nincs elég szavazata ehhez. A házelnök menesztésére vonatkozó javaslat legkorábban április 29-én kerülhet a napirendi pontok közé.
parlament
leváltás
Maja Gojković
ellenzék
házelnök

Most

14:52, Frissítve: 16:53

Népszerűek a palicsi programok

Május másodikán is több ezren látogattak Palicsra, habár a borongós időjárás miatt nem volt akkora tömeg mint előző nap, amikor mintegy 40 ezer ember fordult meg a tóparton.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.